DIREKTORI BEZ ŽELJE I ZNANJA: Stanje u crnogorskim državnim kompanijama ocenjeno kao veoma loše

I. D. S.

20. 07. 2022. u 08:50

ZAPOSLENI na rukovodećim pozicijama u državnim preduzećima nemaju dovoljno znanja i želje da unaprede poslovanje tih kompanija.

Foto: Media biro

Ovo je ocenio izvršni direktor "Montenegro vorka", Filip Radulović tokom predstavljanja rezultata poslovanja osam državnih firmi. Kako je rekao, trenutna situacija u tim kompanijama ne odgovara potrebama efikasnog tržišta i ekonomije, a samo tri od osam analiziranih kompanija, dobilo je pozitivno mišljenje revizije.

- Cilj "Montenegro vorka" je da uspostavi efikasan mehanizam finansijskog nadzora, nad preduzećima u većinskom vlasništvu države. Podsećam da smo još krajem marta, imali prvi pres na Vladi i tada konstatovali da je stanje u državnim kompanijama vrlo loše - kazao je Radulović. - Već smo prikupili jaku podršku od međunarodne zajednice, a i MMF podržava projekat. Svetska banka je takođe spremna da nam pruži tehničku podršku, ali i podršku u pisanju neophodnih zakona.

Radulović ističe da je Evropska komisija prepoznala "Montenegro vork" kroz program ekonomskih reformi.

LISTA ANALIZIRNIH KOMPANIJA

MEĐU osam analiziranih kompanija su "Barska plovidba" AD Bar, Crnogorska plovidba AD, "Montecargo" AD Podogorica, "Montecargo bonus" D.O.O. Cetinje, "Plantaže 13. jul AD", Pošta Crne Gore, JP Radio i televizija Crne Gore i "Sveti Stefan hoteli", a poslednje tri imaju pozitivno mišljenje revizije - kazao je finansijski direktor MV, Jovan Gošović.

- Dobili smo podršku brojnih ambasada zemalja Evropske unije. Tvrdim da je ovo najbolja evropska praksa i protiv ovog projekta mogu da budu samo oni koji ne žele da se sistemski reši problem u državnim kompanijama - objasnio je Radulović.


 

Pogledajte više