NAJNIŽA PENZIJA U CRNOJ GORI DA BUDE 350 EVRA: Protest penzionera u Bijelom Polju

M. S.

14. 07. 2022. u 16:22

NAJNIŽA penzija u Crnoj Gori treba da bude 350 evra i to retroaktivno od januara ove godine.

Foto: M. S.

Ovo je bio glavni zahtev protesta penzionera Crne Gore održanog u nedelju u Bijelom Polju u organizaciji nedavno osnovanog Pokreta penzionera.

Vladi Crne Gore, nadležnim ministarstvima i Skupštini, ispostavljeno je još pet zahteva. Traži se da se proporcijalno uvećavaju i ostale penzije a da se na osnovu socijalnih kartona koje poseduje Ministarstvo rada i socijalnog staranja svim ugroženim penzionerima obezbedi besplatna nabavka ogreva za zimu, da Ministarstvo rada i socijalnog staranja obezbedi besplatnu nabavku lekova penzionerima koji nesu u mogućnosti da kupe lekove koji su u slobodnoj prodaji, kao i subvenciju na struju svim ugroženim kategorijama penzionera, a na osnovu socijalnog kartona. Jedan od zahteva je i da Fond PIO obustavi odbijanje članarine svim prnzionerima, dok penzioneri ne potpišu izjavu i saglasnost i odrede se kojem udruženju će njihova članarina biti usmerena.

Govoreći u ime Pokreta penzionera, predsednik Svetozar Čabarkapa je ukazao na nepravde koje su penzioneri od odnarođene vlasti trpeli 30 godina.

- Pozdravljamo hapšenje grobara crnogorske privrede i bivšeg direktora PIO koji su doveli do ove muke u kojoj smo se našli njihovom krivicom. Oni su nam oteli i privatizovali sve ono što smo mukotrpnim radom stvarati tokom radnog veka. Uz pomoć korumpiranog sudstva i tužilaštva uspeli su da nam otmu radničku imovinu a nas dovedu na rub egzistencije. Jedino udruženi možemo stati na put daljem ugnjetavanju, kazao je Čabarkapa pozivajući penzionere na jedinstvo.

Pogledajte više