SKADARSKO JEZERO: Ribolovni zabran na snazi dva meseca

B. DABIĆ 15. 03. 2022. u 07:48

U NACIONALNOM parku Skadarsko jezero u naredna dva meseca zabranjen je ribolov. Ribolovni zabran važi od 15. marta do 15. maja. Zabran se odnosi na ulov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje, naveli su iz NP Skadarsko jezero.

Foto: B. Dabić

Ovo je period kada se ciprinidne (toplovodne) vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće i toplije delove jezera, obrasle trskom i bujnom vegetacijom, te ih je potrebno zaštititi od lova i omogućiti neometano obavljanje mresta.

- Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore sve aktivnosti u cilju suzbijanja krivolova i nedozvoljenih radnji na područjima pet zaštićenih područja postavilo je na prioritetno mesto. Očekujemo aktivno delovanje i preduzimanje svih zakonom definisanih radnji i mera nadležnih državnih organa, kao i NVO sektora, koji su uključeni u sistem zaštite ribljeg fonda - saopštili su iz NP Skadarsko jezero.
Izlovljavanje ribe u vreme ribolovnog zabrana predstavlja krivično delo.

- Molimo sve građane da prijave vanpijačnu i nelegalnu prodaju ribe, u cilju očuvanja ribljeg resursa kao značajne komponente vodenog ekosistema - naveli su iz NP Skadarsko jezero.

BONUS VIDEO:

SVENARODNA LITIJA U CRNOJ GORI: Narod se okuplja na liturgiji u podgoričkom hramu

Pogledajte više