KRIVOKAPIĆ GUBI KOMPAS: Napada Srpsku pravoslavnu crkvu!

Novosti onlajn

25. 01. 2022. u 12:35

PREDSEDNIK Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je danas da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) nije potpisan i zbog nekih episkopa koji ne žele da bude potpisan.

Vlada CG

Krivokapić je to kazao odgovarajući na pitanja novinara nakon što je govorio na konferenciji Značaj slobode medija za poglavlje 27 i proces evropskih integracija.

- Temeljni ugovor sa SPC nije potpisan, ne zbog Zdravka Krivokapića, nego zbog političkih igara istoričara, analitičara. Ali bogami i nekih episkopa koji ne žele da bude potpisan - rekao je on.

Krivokapićevo zamišljanje Temeljnog ugovora

U Krivokapićevom pismu od pre nekoliko dana se pominje da se u prvobitnoj verziji Nacrta ugovora koristi pojam „sudska istraga”, pored činjenice da u Crnoj Gori već desetak godina istraga nije u nadležnosti sudova, već tužilaštva. Rečeno je da je ukazano na to da korišćenje termina „mere bezbednosti” u prvobitnom Nacrtu ugovora nije kompatibilno sa određenjima iz Krivičnog zakonika Crne Gore, imajući u vidu način na koji je definisan taj institut. Premijer je u pismu izrazio spremnost da se proces usaglašavanja završi u najkraćem roku, kako bi Temeljni ugovor bio potpisan.

Mitropolit Joanikije je prethodno izjavio da je potpisivanje ugovora "jedno civilizacijsko dostignuće i ne vidi nikakav razlog zašto bi se ta inicijativa prekinula i zašto Temeljni ugovor ne bi bio potpisan".

Patrijarh Porfirije deli isto mišljenje. - To je veoma važan dokument. Mislim da ćemo u najskorije vreme doći do prihvatljivog dokumenta i da ćemo potpisati ugovor pre svega na korist vernog naroda, ali istovremeno i kao jedan demokratski zadatak koji treba da ispuni država Crna Gora. Bavimo se tom temom i mislim da ćemo doći do dokumenta koji je zadovoljavajući za obe strane – istakao poglavar Srpske pravoslavne crkve.

BONUS VIDEO:

PROTEST U NIKŠIĆU: Nemanja Vuković, predsednik nikšićkog parlamenta obratio se okupljenim građanima

Pogledajte više