MITROPOLIT JOANIKIJE: Ne vidim razlog da Temeljni ugovor ne bude potpisan

Tanjug

04. 01. 2022. u 14:05

MITROPOLIT crnogorsko primorski Joanikije izjavio je da ne vidi razlog zašto do sada nije potpisan Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i vlade Crne Gore.

Foto D. Milovanović

Mitropolit kaže da ne može da predvidi rokove kada bi taj dokument mogao da bude potpisan, te da je bitno da Crkva u Crnoj Gori živi i sa i bez Temeljnog ugovora.

- Ali, ponavljam to je jedno civilizacijsko dostignuće i ne vidim nikakav razlog zašto bi se ta inicijativa prekinula i zašto Temeljni ugovor ne bi bio potpisan - rekao je Joanikije u intervju za RTV NIkšić.

Istakao je da je taj dokument u pravnom pogledu važan i da bi sa njim sigurno položaj Crkve u Crnoj Gori bio bolje definisan.

To bi, kaže, bio zajednički dokument države i Crkve o međusobnom uvažavanju i podeli nadležnosti, kao što je to pitanje defiisano sa Rimokatoličkom crkvom u Crnoj Gori.

Ocenujući odnos Crkve i države, Joanikije kaže da je on korektan i dodaje da Crkva ne želi da se meša u poslove vlade.

- Imamo korektnu saradnju. Vidimo nedostatke i probleme u danšnjoj vlasti, ne želimo da doprinosimo produbljivanju već postojeće političke krize u Crnoj Gori. Neka političari sami rešavaju svoje probleme, neka nađu rešenje - rekao je mitropolit.

Smatra da je neophodan ozbiljan dijalog i istovremeno dodaje da nije on taj koji treba da savetuje političare šta da rade.

- Mi imamo suviše posla u svojoj nadležnosti. Ne pada nam na pamet da se još opterećujemo politikom, osim da se bavimo uređenjem odnosa crkve i države - dodaje Joanikije.

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Osvrnuvši na epidemiološku situaciju u crnoj Gori, mitropolit je poručio da, ako ovo vreme upućuje na skromno proslavljanje Badnjeg dana i Božića, to neće, kaže, oslabiti našu veru.

Važno je, ističe, da se svi obradujemo Hristovom rođenju i da dopustimo da, kako je naveo, njegova toplina uđe u naša srca, da nas objedini, izmiri.

- To je ono što želimo i sebi i svim ljudima dobre volje. I onima koji misle kao mi i onima koji drugačije razmišljaju. Svima želimo radost i milost, blagoslov i sve najlepše u prazničnim božićnim danima - naveo je Joanikije.

BONUS VIDEO: 

Mitropolit Joanikije celiva mošti Svetog Petra Cetinjskog

Pogledajte više