LOVĆEN U PLAMENU, POŽAR PODMETNUT? Nepristupačan teren otežava borbu sa stihijom, helikopteri u vazduhu (FOTO)

M. S.

16. 08. 2021. u 21:51

U NACIONALNOM parku Lovćen danas je izbio požar na Bukovici i postoji sumnja da je podmetnut.

Foto: JP NP Crne Gore

Služba zaštite Nacionalnog parka i Služba zaštite i spasavanja Prestonice Cetinje su odmah po dojavi izašle na mesto požara. Imajući u vidu da je reč o požaru koji je izbio na nepristupačnom terenu koji je jedino moguće gasiti iz vazduha, kontaktirana je i Vazduhoplovna jedinica Vojske Crne Gore. Helikopter je u kontinuitetu pre podne bio angažovan na gašenju požara, zatim upućen u kanjon reke Tare, te ponovo angažovan po podne na Lovćenu.

Foto: JP NP Crne Gore

Direktor NP Lovćen Vladimir Martinović se nada da se vatrena stihija neće proširiti prema Njegušima i prema Mauzoleju i da će, u skladu sa raspoloživim sredstvima i ljudstvom, biti sprečeno njegovo dalje širenje. Služba zaštite Parka i vatrogasne opštinske jedinice su konstantno na terenu i čine sve da do većih razmera požara ne dođe. 

- Veliku zahvalnost dugujemo Helikopterskoj eskadrili Vojske Crne Gore koja daje svoj maksimum i pokušava da svima izađe u susret, odnosno da bude tamo gde je najpotrebnije - kazao je direktor Martinović.

Foto: JP NP Crne Gore

- Iz NP Lovćen upućujemo apel svim korisnicima prostora ovog zaštićenog područja da se sa najvećim stepenom odgovornosti odnose prema njegovim ukupnim vrednostima kako ne bi došlo do posledica po ukupni živi svet i materijalna dobra. Službe NP Lovćen učiniće sve da u saradnji sa svim nadležnim institucijama čuvaju vrednosti ovog zaštićenog područja, kao i da pravovremeno procesuiraju sve nezakonite radnje kako bi se u najvećoj mogućoj meri suzbilo njihovo negativno dejstvo. U tom pravcu, očekuju punu saradnju i kooperativnost, pre svega, svih lokalnih zajednica sa prostora Parka - saopšteno je iz JP NP Crne Gore.

Pogledajte više