DRVOREDI LIPA U SKADARLIJI: Radnici "Zelenila" počeli sadnju stabala i postavljanje mobilijara u boemskoj četvrti

J. D.

22. 01. 2021. u 06:47

NOVI drvored lipa krasiće boemsku četvrt, na potezu od Skadarlijske česme do Ulice Strahinjića Bana.

Deo postojećeg drveća biće zamenjen

Radnici JKP "Zelenilo Beograd" početkom nedelje krenuli su sa radovima koji će obuhvatati i postavljanje novog mobilijara.

Planirano je da duž najpoznatije boemske četvrti bude zasađeno 38 novih stabala i to uglavnom lipa, dok će postojeće biti zamnjene.

- Lipa je vrsta koja je odabrana za ovu lokaciju, kao prepoznatljiv simbol boemske četvrti - objašnjavaju nadležni iz "Zelenila". - Jedno stablo ukrasne jabuke biće zasađeno pored spomenika Đuri Jakšiću, dok je projektom je predviđeno i formiranje novih sadnih mesta.

Da bi se postigla sređenost drvoreda u smislu veličine, starosti i vrste stabala koja ga čine, planirano je presađivanje 21 stabla na druge lokacije, dok će na njihovo mesto biti zasađene oformljene sadnice lipe, većih dimenzija i obima.

Uz sve sadnice u Skadarskoj ulici biće ugrađen automatski zalivni sistem pomoću kog će drveću, osim vode, biće i prihranjivanje đubrivom. Po završetku, čitav potez će krasiti ukupno 50 stabala. Uz obnovljeni drvored biće postavljen i novi mobilijar.

Pogledajte više