MESILI I DEGUSTIRALI ĐAKONIJE OD TESTA: Veliko interesovanje i široka ponuda proizvoda na manifestaciji festival na "Dorćol placu"
ŠTRUDLE, salčići, breskvice i kruškice, mekike, domaće kore rukom razvučene, šareno kukuruzno brašno, samo su neki od proizvoda koje su Beograđani imali priliku da probaju i kupe na tradicionalnom Festivalu testa, testenina i hleba "Testival", koji se održava na "Dorćol placu".
I pored kiše i lošeg vremena, interesovanje je bilo veliko, a oni koji nisu stigli da odu juče, mogu to učiniti danas.
Svoje proizvode je predstavilo više od 30 domaćica i domaćina iz cele Srbije. Osim tradicionalnih specijaliteta od testa, posetioci su moli da kupe i ručno pravljene sapune, džem od grožđa, slatko od kupina, hleb sa žitaricama. U innteraktivnoj radionici, Dejan Ilić, kuvar i karving majstor, pokazali su kako se pravi hleb, a posetioci su mogli i sami da se oprobaju u mešenju testa. Iz okoline Topole stigla je Gordana Glišić sa svojim makovnjačama, domaćim likerima, orahovačom, a na posetioci su mogli da probaju i mekike tek izvađene iz tiganja.
Veliku pažnju privukao je štand porodice Sretenović iz Markove crkve, sa šarenim kukuruznim brašnom, ali i crvenim, žutim i belim. Reč je o organskom proizvodima.
- Šareno brašno ima 55 odsto belog, 20 odsto crvenog i 25 odsto žutog kukuruza - objasnio nam je Tomislav Sretenović.
- Kukuruz koji uzgajamo je organski i meljemo na našoj vodenici na vodi. Za sat vremena se samelje 12,5 kilograma brašna. Posebno je zdravo crveno brašno, koje je bogato anioksidantima i dobro je za čišćenje krvnih sudova.
Za kutiju sa deset salčića trebalo je izdvojiti 200 dinaraa, koliko koštaju i male tegle džemova i slatkog, dok je cena za 750 grama organskog kukuruznog brašna 180 dinara.