TRAŽE NEIMARA ZA ZGRADU STANICE: Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju raspisala poziv za izgradnju stanične zgrade u Bloku 42

A. Z. K.

24. 10. 2024. u 20:26

DIREKCIJA za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je javni poziv za izgradnju stanične zgrade na novoj autobuskoj stanici u Bloku 42, a konkurs će biti otvoren do 22. novembra.

Foto: I. Marinković

Radovi su procenjeni na 5,63 milijarde dinara bez PDV. To je druga faza izgradnje Kompleksa nove autobuske stanice, odnosno gradnja centralne stanične zgrade. Rok za podnošenje ponuda je 22. novembar u 10.00 časova, istog dana biće otvoreni podnete prijave. Ponude moraju biti važeće 120 dana od dana otvaranja.

Kako je ranije najavljivano ovaj objekat trebalo bi da ima više od 20.000 metara kvadratnih i brojne ulaze za putnike i zaposlene.

Direkcija je objavila tender pod nazivom "Izvođenje radova na izgradnji Autobuskog terminala u Bloku 42 u Novom Beogradu". Za staničnu zgradu ostavljena je parcela pravougaonog oblika u obliku slova "P".

- Ovaj objekat biće orijentisan u pravcu jugoistok- severozapad, pri čemu su glavni ulaz i dominantni pešački i kolski pristupi planirani iz pravca Ulice antifašističke borbe. Iz te saobraćajnice se očekuje i najveći priliv korisnika, dakle sa jugoistočne strane - navodi se u javnom pozivu. - Trebala bi da ima pet glavnih ulaza koji bi bili namenjeni putnicima i dva službena. Ugovorom o zajedničkoj izgradnji nove autobuske stanice BAS iz 2017. godine, BAS je određen za finansijera projekta, a Grad Beograd za investitora, a za projektanta Saobraćajni institut Beograd.

Prvi i poslednji polazak

NOVA autobuska stanica u Bloku 42 na Novom Beogradu počela je da radi 29. septembra, a tog dana i sa stare stanice krenuo je poslednji autobus. Prvi polazak sa nove prestoničke stanice krenuo je ka Subotici u 03.50. Par sati pre toga sa starog BAS u 00.50 krenuo je poslednji autobus koji je išao za Ljubljanu.

Kako je ranije najvljivano, nova stanična zgrada trebala bi da bude završena tokom 2027. godine i imaće više od 20.000 metara kvadratnih. U planu je da u objektu bude smeštena pošta, banka, restorani, kafići i drugi komercijalni sadržaji.

Nova autobuska stanica otvorena je 27. septembra, a dva dana kasnije krenuli su i prvi autobusi. Putnici do izgradnje novog objekta na raspolaganju imaju priovremenu staničnu zgradu u kojoj se nalaze šalteri za prodaju karata, čekaonica, pekara, kafić, menjačnica. Tu su i aparati na kojima putnici mogu da kupe karte platnim karticama.

Pogledajte više