CILJ - ULAZAK U TOP 10 FORMULA: Studentski tim "Drumska strela", nastao na Mašinskom fakultetu, obeležava 15. rođendan

B. Borisavljević

21. 10. 2024. u 12:05

NOVO električno vozilo, plasman u top 10 timova na predstojećim Formula student takmičenjima i ulazak na listu 50 najboljih ekipa u celom svetu, ciljevi su studentskog tima "Drumska strela" koji je obeležio 15 godina postojanja.

Foto: Drumska strela

Ekipa je prešla dug put od 2010. godine, kada je grupa od desetak studenata Mašinskog fakulteta u Beogradu hrabro krenula u izazov "Formula student".

Tokom deceniju i po, tim se razvijao i rastao, imao uspone i padove, a danas broji 100 članova - akademaca sa Mašinskog i drugih fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na svečanosti povodom proslave koja je održana na Mašinskom fakultetu u Beogradu, planove i ciljeve tima za jubilarnu sezonu je predstavio Bogdan Čarapić, predsednik Udruženja "Studentska tehnička takmičenja - STT" i koordinator Studentskog centra izvrnosti Mašinskog fakulteta.

- Najvažniji i prvi cilj je izrada funkcionalnog električnog trkačkog vozila koje će se koristiti kao osnova za buduće sezone i nadogradnju svakog narednog - naveo je Čarapić. - Jedan od ciljeva je i predstavljanje drugog po redu izrađenog električnog vozila - RAE25, koje je planirano za kraj ove godine. Učešće na Formula student takmičenjima je četvrti postavljeni cilj. Drumska strela planira da u sezoni 2025. učestvuje na tri takmičenja, ako smo se ove godine kvalifikovali na 10 takmičenja. To je limit koji nam omogućava da dostignemo naš peti cilj, a to je plasman među 10 najboljih ekipa u regionu.

Čarapić je najavio manifestaciju "Dan na stazi" na kojoj je bilo prikazano kako vozilo funcioniše u realnim uslovima na trkačkoj stazi. Kada je reč o "Beogradskom revijalnom okuljanju timova" ideja je da se na ovoj manifestaciji okupe svi timovi sa prostora biše Jugoslavije. Ekipa je postavila zadatak da se u narednom periodu restauriraju tri do četiri vozila iz ranijih sezona.

VOZNI PARK SA 10 VOZILA

VOZNI park čini deset izrađenih vozila, među kojima je i prva električna formula u Srbiji. Tim je učestvovao na više od 25 takmičenja i ima više od 1.00 projektovanih i proizvedenih komponenata.

- Do kraja godine predstavićemo i 11. vozilo. U planu je restauracija prvog trkačkog automobila iz 2012. godine i formule iz 2015. godine sa kojom su postigli najbolji rezultat u istoriji tima - 9. mesto u generalnom plasmanu, kao i vozila iz 2018. godine, koje je izuzetno važno za tim, jer je izrađeno u okolnostima kada je tadašnji mentor tima prof. dr Aleksandar Veg tragično izgubio život. Planirana je restauracija vozila iz 2021. godine - naveo je Čarapić.

- Formula student je veoma važan projekat, ne samo za Mašinski fakultet, nego i za sve druge fakultete koji učestvuju, jer na najbolji način promoviše njihov obrazovni i istraživački rad - istakao je prof. dr Vladimir Popović, dekan Mašinskog fakulteta i prvi mentor "Drumske strele". - Rukovodstvo Mašinskog fakulteta će apsolutno nastaviti da podržava ovaj projekat i u narednom periodu.

Pogledajte više