"MOJ OTAC JE BIO OSLOBODILAC BEOGRADA, NIJE HTEO ODLIKOVANJA": Ispovesti - "Novosti" sa potomcima boraca u maršu "Besmrtnog puka" (FOTO)

S.V. 21. 10. 2024. u 07:00

HILjADE građana, među kojima su bili i potomci boraca koji su učestvovali u oslobađanju Beograda, ali i ostatka Jugoslavije od fašista, bili su deo marša "Besmrtnog puka" koji je organizovan na potezu od Groblja oslobodilaca Beograda u Ruzveltovoj ulici, do Trga republike.

FOTO: N. Skenderija

Marš su predvodili počasni predsednik fondacije "Besmrtni puk" i ministar Nenad Popović, potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i praunuka narodnog heroja Save Kovačevića, zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov, zamenik predsednika Državne dume Petar Tolstoj i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Tokom marša "Besmrtnog puka", sa kamiona su puštane rodoljubive pesme, a iza kamiona kretali su se bajkeri "Noćni vukovi". Građani su mahali učesnicima marša, fotografisali, a mnogi su im se i priključili u šetnji do Trga republike. Pored državnih zvaničnika, deo povorke su i građani i članovi Udruženja kozaka u tradicionalnim nošnjama.

Uramljenu očevu fotografiju i ordenje nosio je Dragan Crepulja. Njegov Branko je sa Prvom proleterskom prošao celu staru Jugoslaviju, a rat je završio oslobađajući Beograd.

- Bio je među oslobodiocima - kaže nam Dragan. - Mi smo borci porodično. Govorio je često o ratu ostao mu je žal što nije sačuvao šinjel da ga reparira kako bi ljudi videli kako je moguće da čovek ostane živ sa toliko rupa. Bio je četiri puta ranjavan i nije uzimao sva odlikovanja. Ovde imam ratno i mirnodopska, jer nije mogao da radi u policiji pošto od rata nije mogao da podnese krv, pa je bio u vatrogasnom. Ponosim se svojim ocem, svojim poreklom. Svake godine dolazim da odam poštu, ne samo svom ocu, nego svim borcima.

NOVOSTI

Jelica Grahovac došla je da oda poštu svom ocu Milanu, ali i ostalim borcima koji su nas oslobodili od fašista. Nosila je crno-belu sliku na kojoj se vidi njen otac, na čelu kolone Prve čete Trećeg bataljona Desete hercegovačke brigade koja sprovodi zarobljene Nemce preko Grmeča za Bihać.

- Fotografija je nastala u aprilu 1945. godine. Posle su došli i do Trsta i oslobodili ga od fašista. Otac mi je pričao mnogo o ratu, ima i knjiga o Desetoj hercegovačkoj brigadi, u kojoj ima mnogo podataka, fotografija i sećanja učesnika, ali nažalost, danas to slabo koga zanima. Došla sam ovde sa ponosom, zato sam ispod slike oca stavila petokraku i srce - rekla nam je Jelica Grahovac.

NOVOSTI

Jelica Grahovac

"Besmrtni puk" je međunarodni javni, civilno-patriotski pokret za očuvanje ličnog sećanja na generacije iz Drugog svetskog rata. Pokret je nastao u Rusiji, 4. februara 2014. godine. Ideja "Besmrtnog puka" je vrlo brzo zaživela, a pokret se u godinama koje su usledile proširio na druge gradove u Srbiji i svetu.

Marš se organizuje u cilju očuvanja kulture sećanja na one koji su dali svoje živote u oslobodilačkim i odbrambenim ratovima od 1912. do 1999. godine.

Pogledajte više