DOLAZE KOZACI I PELAGIJA: U programu obeležavanja Dana oslobođenja Beograda učestvovaće i ruski umetnici

V.V.S.

18. 10. 2024. u 14:03

U OKVIRU velike proslave Dana oslobođenja Beograda, 20.oktobra, na Trgu republike nastupiće čuveni ansambl Kozački kurenj iz grada heroja Staljingrada (Volgograda) i zvezda ruskog etno roka Pelagija.

foto A. Čarskaja

- U nedelju ćemo zajedno slaviti praznik. Praznik koji su nam naši preci, Rusi i Srbi, ostavili u amanet. Grobovi ruskih i srpskih vojnika svuda su oko nas, i u velikim gradovima i u malom selima. Ruski vojnik je došao u Jugoslaviju, podario svom bratu Srbinu slobodu i otišao dalje da oslobađa Evropu od nacizma - kaže ovim povodom Pavel Bušujev, savetnik direktora Ruskog doma u Beogradu. - Neki oslobođeni narodi Evrope brzo su zaboravili na rusku žrtvu, neki su čak zamrzeli svoje oslobodioce. Ali, postoji bratski narod za koga je sećanje prava borba. Srpski narod pamti ruski podvig za srpsku slobodu.

U znak zahvalnosti za sećanje na zajedničku pobedu, navodi Bušujev, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske Federacije, Ruskoncerta i Ruskog doma, na Dan oslobođenja Beograda nastupiće i ruski umetnici:

- Čekamo vas u nedelju na Trgu republike da plačemo i da se smejemo zajedno. Da zajedno slavimo našu slobodu, onako kako su nam zaveštali naši dedovi.

Pogledajte više