KAMENIČKA KAO PROMENADA: Konačno se nazire rešenje za Terazijsku terasu

B.B.

14. 10. 2024. u 12:05

POSLE više decenija i brojnih planova, javnih rasprava, konkursa o izlasku na reku iz centra grada, čini se da se nazire rešenje za jednu od centralnih gradskih zona - Terazijsku terasu. Kako nezvanično saznajemo, radi se na projektu kojim će biti obuhvaćeno sređivanje poteza od Terazijske česme do parka "Bristol".

Foto: Z.Jovanović

Sređivanje dela grada prema reci kojim će sada biti obuhvaćena i Lomina i Kamenička ulica i Park Luke Ćelovića kod Ekonomskog fakulteta finansiraće kompanija, arapski partner države Srbije u izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa na desnoj obali Save. Planskim dokumentom koji je bio na ranom javnom uvidu obuhvaćeni su dodatni hektari - prostor Beogradskog sajma, novobeogradski Blok 18a, bivše brodogradilište, kao i parcele Terazijske terase.

- Potpunom rekonstrukcijom Terazijske terase i Parka Luke Ćelovića biće ostvarena prirodna, "zelena" veza sa Svetonikolskim parkom (park kod hotela "Bristol") i obalom Save - navedeno je nedavno u saopštenju kompanije "Beograd na vodi".

Deo terase od Terazijske česme do Ulice kraljice Natalije imaće više od dve trećine parkovskih površina. U čuvenoj Kameničkoj ulici većina objekata na levoj strani posmatrano nizbrdo biće porušena, a nekadašnja kaldrma pretvorena u zelenu parkovsku promenadu. Zaštićeni objekat na uglu Gavrila Principa i Kameničke, biće zadržan, kao i nekoliko zgrada građevina koje nisu pod zaštitom. Udžerice između Lomine i Gavrila Principa trebalo bi da budu uklonjene zato što će u tom pojasu nova saobraćajnica ponirati u budući tunel koji će spojiti Savsku i Dunavsku padinu. U toku je procena koliko objekata treba da bude porušeno između Lomine i Ulice kraljice Natalije.

Postojeći parkovski prostor, između zgrada u Balkanskoj i Prizrenskoj biće sačuvan i obogaćen novim sadnicima, dok će Ulice Kraljice Natalije i Lomina imati režim usporenog saobraćaja.

Pogledajte više