ŠAPIĆ POLOŽIO VENAC NA SPOMENIK BRANIOCIMA BEOGRADA: Ponosni na heroje odbrane našeg grada 1915. godine

Novosti online 07. 10. 2024. u 14:46

GRADONAČELNIK Beograda Aleksandar Šapić položio je danas venac na Spomenik braniocima Beograda na svečanosti povodom obeležavanja Dana odbrane Beograda 1915. godine.

Foto: Grad Beograd

On je podsetio da je prošle godine ovo mesto, za koje se može reći da je jedno od najvažnijih istorijskih spomenika ne samo u Beogradu već u celoj Srbiji, dovedeno konačno u jedno pristojno stanje.

Govoreći o značaju bitke za odbranu Beograda Šapić je naglasio koliko je veliki i značajan taj čin i podvig ljudi koji su svesno dali svoje živote kako bi „kupili” vreme da se povuku žene, deca, Vlada i vojska, iako je bilo mnogo i žena pa čak i dece koji su tada učestvovali u odbrani našeg grada.

–  Poslednjih nekoliko godina smo počeli da negujemo kulturu sećanja na taj period naše istorije koji je bio potpuno zapostavljen, a jedan je od najvažnijih perioda u istoriji našeg naroda. Mislim na period balkanskih ratova, Prvog svetskog rata i svega onoga što nam je upravo omogućilo da živimo danas u slobodnoj zemlji. Grad Beograd će od sledeće godine u potpunosti preuzeti organizaciju obeležavanja Dana odbrane Beograda 1915. godine i smatram da ovde treba da budu najviši državni funkcioneri. Sledeće godine je 110 godina od bitke za odbranu Beograda 1915. godine i mi ćemo to obeležiti posebnim događajem i akademijom. Želimo da našu decu u školama učimo stvarima o kojima spletom okolnosti nisu učili, i da budemo ponosni na naše pretke, jer konkretno u ovoj bici, čini mi se da su nam veću počast odavali naši neprijatelji nego mi sami sebi – istakao je prvi čovek Beograda.

Šapić je ukazao i na činjenicu da skromni spomenik koji je podigao tada naš neprijatelj general Makenzen na Košutnjaku govori kakvo poštovanje su oni imali prema tim ljudima.

– Tu je i Legija časti koja nam je dodeljena od velikog prijatelja srpskog naroda maršala D’Epera, a koju je dobilo svega pet gradova u svetu, od kojih je Beograd jedan od dva koji nisu u Francuskoj i koji pokazuje koliko je to bio važan, hrabar i ponosan period u našoj istoriji. Moderna istorija ratovanja ne poznaje takav jedan podvig gde se praktično čitava jedna država, muško stanovništvo i vojska povukla pa se posle dve godine vratila i bila ključna u pobedi u Prvom svetskom ratu. Mi ne smemo taj period da zaboravimo i ponosan sam što država Srbija poslednju deceniju počinje da neguje kulturu sećanja na mnoge važne istorijske događaje iz perioda istorije srpskog naroda, a ja ću svoj doprinos davati i kao gradonačelnik dok god se nalazim na tom mestu. Još jednom želim da se poklonim svima onima koji su na izuzetno hrabar i junački način branili obale našeg grada, naravno i njihovim potomcima i da se u ime svih Beograđana zahvalim na činu koji je obeležio naš grad i koji ne smemo nikada da zaboravimo – rekao je Šapić.

Predsednik Saveza potomaka ratnika Srbije 1912–1920. Ivan Stratimirović istakao je da su naši preci dali živote da bismo mi danas u slobodnom Beogradu, u slobodnoj Srbiji radili, živeli, školovali se i napredovali. Podsetio je na ulogu majora Gavrilovića i njegovu žrtvu za svoj narod u najtežim trenucima rata.

–Taj otpor i sprečavanje neprijatelja da brzo prodre i preseče srpsku vojsku, omogućili su prelazak preko Albanije. Njihova žrtva je omogućila da se preživela deca školuju i izgrađuju oslobođenu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Njima treba da smo zahvalni. Zahvaljujem se i što smo u ovolikom broju došli danas i drago mi je što naša država sve više poštuje one koji su temelje ove države branili i tada 1914. i 1915. kao i 1918. kada su trčećim korakom oslobodili Srbiju i srpske krajeve – rekao je Stratimirović.

Pogledajte više