OBOLELIH ZA PETINU VIŠE: Vremenske prilike napunile su beogradske čekaonice

B. Borisavljević

06. 10. 2024. u 06:30

NAGLE promene temperature i dolazak jeseni sa hladnim jutrima i toplom danima, napunile su čekaonice domova zdravlja u Beogradu.

Foto M. Anđela

 Pacijenti se žale na prehladu, curenje iz nosa, kašalj i povišenu temperaturu. Lekarima se javljaju i osobe sa stomačnim virusima, sa simptomima poput dijareje i povraćanja.

Prema rečima dr Ivane Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, u odnosu na prethodnu nedelju akutnih respiratornih infekcija je za 20 odsto više, dok je broj pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu veći za 12 odsto. Ona navodi da virus gripa još nije potvrđen i da se ne očekuje do novembra ili decembra.

- U septembru smo imali u dečjim kolektivima epidemije gastroenteritisa (tri), dokazan rotavirus, zatim šest epidemija kovid infekcije u zdrastvenim ustanovama i u dve predškolske ustanove epidemiju varičela. Sve je to uobičajeno za ovu sezonu - kaže Begović Lazarević.

PORAST KOVID INFEKCIJA

BEGOVIĆ Lazarević kaže da kovid infekcija jeste u porastu, ali da je to sada sezonska infekcija.

- Broj pozitivnih se kreće za grad Beograd negde oko 250, a to je 18 procenata pozitivnih u odnosu na broj testiranih - navela je ona. - Nema nekih većih porasta, ni smanjenja u poslednje četiri nedelja. Tu je otprilike isti procenat i pozitivnosti i prijavljenih sumnje na obolevanje od kovida.

Mnogi čim dobiju kijavicu, zapušen nos, malo povišenu temperaturu posežu za antibioticima.

- To je velika greška. Zbog toga smo u problemu sa razvojem rezistencije, odnosno otpornosti bakterija na antibiotike. Temperatura, kijavica, kašalj, zapušen nos, pa i bolovi u grudima uglavnom su simptomi virusnih infekcija. Tu ne treba uzimati antibiotike na svoju ruku - ističe dr Begović Lazarević. - Kod virusnih infekcija koristi se simptomatska terapija za spuštanje temperature, unosi se dovoljno tečnosti - supe i čajevi, pacijenti treba da ostanu kod kuće, da ne idu na posao kako se infekcija ne bi širila. Ukoliko se posle tri dana temperatura ne spušta, treba potražiti pomoć lekara.

Početak školske godine i povratak dece u kolektive doneli su više posla pedijatrima. Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine DZ "Stari grad" Nataša Jovanović kaže da se od 30. septembra u pedijatrijskim ambulantama u tom Domu zdravlja, pregleda od 230 do 300 dece na dnevnom nivou, ali i da je to uobičajeno u ovom periodu, s obzirom na povratak u škole i veći broj pacijenata dece školskog uzrasta.

- Najčešće se radi o pacijentima sa respiratornim infekcijama gornjih disajnih puteva, sa simptomima kao što su curenje nosa, kijanje, bol u grlu, kašalj, povišena telesna temperatura - rekla je Jovanovićeva. - Tegobe kratko traju, najčešće od pet do sedam dana od prvih simptoma, a deca se vrlo brzo vraćaju svojim uobičajenim aktivnostima.

Pogledajte više