TEGLA MEDA 1.200 DINARA: U Tašmajdanskom parku otvoren 50. tradicionalni Međunarodni sajam pčelarstva

A. Z. K.

04. 10. 2024. u 07:45

U TAŠMAJDANSKOM parku otvoren je 50. Međunarodni sajam pčelarstva, na kome i ove godine učestvuju mnogobrojni izlagači.

I. Marinković

Na tezgama je bogata ponuda, najviše ima livadskog i bagremovog meda, ali ljubitelji pčelinjih proizvoda mogu da kupe i razne meleme, kreme i sapune. Cena tegle meda je od 1.000 do 1.200 dinara, ali najskuplji je šumski koji je oko 1.500 dinara.

Ovogodišnji sajam meda biće otvoren do nedelje, a prema rečima izlagača oni najviše posetilaca očekuju tokom vikenda. Pčelinji proizvodi kao i svake godine krase brojne tezge koje su poređane duž ovog parka. Cena tegle meda, u koju staje kilogram, nije se mnogo promenila od prošle godine. Bagremov, koji je inače bio najskuplji, ove godine izjednačio se sa livadskim pa im je cena na skoro svim tezgama 1.200 dinara. Malo višu cenu ove godine ima šumski med, a prema rečima pčelara, ova godina nije bila dobra za skupljanje ove vrste meda.

- Koliko meda će biti i kakav će biti to najviše zavisi od vremenskih uslova, ova godina nije bila ni dobra ni loša ali uspelo je da se skupi. Šumski ima najvišu cenu jer je do njega najteže doći. Kupci ipak najčešće traže livadski i bagremov. Kao i prethodnih godina, prvih dana bude manje ljudi, ali sigurno će za vikend biti više kupaca - rekao nam je jedan pčelar iz Aranđelovca.

Predstavnici Palilule

TRADICIONALNO na otvaranju manifestacije bili su i predstavnici opštine Palilula. Predsednica Palilule Ivana Medić istakla je da i sama potiče iz pčelarske porodice i da zna koliko je to težak posao. Ona je rekla i da će uvek dati podršku pčelarskim organizacijama, kao i da pedesetogodišnja tradicija u održavanju sajma meda dovoljno govori o njegovoj popularnosti.

U ponudi su i razne mešavine meda i lekovitog bilja koje jačaju imunitet, preparati za negu kože, sapuni, rakije, propolis kapi i cvetni prah. Na velikom broju štandova osim kremica u ponudi su i preparati za negu usta.

Jednu od omiljenih manifestacija Beograđana otvorio je gradski sekretar za poljoprivredu Savo Pavičić, koji je govorio o subvencijama za poljoprivrednike i pčelare.

- Ove godine je subvencionisano više od 1.600 košnica i više od 500 komada opreme za pčelarstvo, kao i rekordni broj saćnih osnova preko tri hiljade kilograma. U saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom, organizujemo besplatne edukacije, pa tako i ove godine 4. i 5. oktobra počinju obuke iz organske proizvodnje. Od 7. do 9. oktobra iz oblasti voćarstva, od 14. do 16. oktobra iz oblasti pčelarstva - rekao je Pavičić.

Pogledajte više