VLASNIKU KAZNA TEK AKO PAS NAPADNE: Propisano da ljubimci ne smeju da se kreću bez povoca na javnim površinama, ali to se retko poštuje

S.V. 30. 09. 2024. u 14:00

BEZ povoca, vlasnički psi ne smeju da se kreću na javnim površinama. Iako je za nepoštovanje ovog propisa predviđena kazna, vlasnici se o ovo pravilo neretko oglušuju i puštaju svoje ljubimce da trče po trotoarima, parkovima, plažama... Kazna stiže tek kada pas nekog napadne, kao što je na zemunskoj plaži Lido belgijski ovčar pre nekoliko nedelja napao i povredio petogodišnju devojčicu.

Foto A. Stevanović

Očevici su ispričali da je pas nije bio na povocu, trčao je po plaži, preskakao peškire, plašio je ljude i to sve bez nadzora vlasnika. Dete je posle pregleda na Institutu za majku i dete bilo pušteno na kućno lečeljnje, a policija je identifikovala i psa i vlasnika, protiv kog je podneta krivična prijava.

Na nekoliko lokacija u gradu postavljene su table na kojima piše da je zabranjeno slobodno kretanje pasa, ali pojedini vlasnici ljubimaca ignorišu upozorenje. Na Adi Ciganliji psima nije dozvoljeno ni da borave na plaži, niti da ulaze u vodu. Prema gradskoj Odluci o držanju životinja i kućnih ljubimaca, potrebna je i potvrda o posebnoj obuci vlasnika i pasa.

Privremeno ili trajno oduzimanje

KADA pas napadne čoveka, neophodno je da reaguje veterinarska inspekcija. Posle policijskog uviđaja i podnošenja odgovarajuće krivične prijave i nakon pregleda veterinarske inspekcije, tužilac na osnovu stručnog mišljenja i zaključka veterinarskog inspektora može da predloži sudu privremeno ili trajno oduzimanje životinje, a odluku o tome donosi nadležni sud.

- Osoba koja izvodi opasnog psa dužna je da sa sobom nosi potvrdu, izdatu u skladu sa posebnim propisom, kao dokaz da su i vlasnik i pas prošli određenu obuku, uz proveru socijalizacije psa - piše u gradskoj odluci. - Kazne za nepoštovanje ovih propisa su od 10.000 do 150.000 dinara, a za kontrolu je zadužena komunalna milicija.

Takođe, opasne rase mogu da šetaju samo punoletni građani, a pas dok je napolju mora da ima povodac i korpu. U opasne rase se ubrajaju pitbulovi, dobermani, stafordi ali veterinari uvek podsećaju da svaki pas može da bude agresivan ako je vlasnik neodgovoran i ako ne socijalizuje psa. Ako vlasnik trenira psa da bude agresivan ili ako se tako ponaša prema njemu, onda će i ljubimac postati takav.

Pogledajte više