NAŠLI GRANATU NA GRADILIŠTU KOD SKUPŠTINE: Tokom radova na izgradnji garaže u Vlajkovićevoj, majstori iskopali eksploziv iz Velikog rata

S.V. 19. 09. 2024. u 14:20

NA gradilištu podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici, kod Narodne skupštine, juče oko 13.53 pronađena je eksplozivna naprava, a pretpostavlja se da je reč o zaostaloj artiljerijskoj granati iz Prvog svetskog rata težine oko 200 kilograma i kalibra 300 milimetara. Potporedsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova juče je obišao ovu lokaciju i istakao da pripadnici policije i Sektora za vanredne situacije obezbeđuju ovaj prostor i da procenjuju kako će se granata najbezbednije ukloniti.

Foto: Mup

Dačić je istakao da nema nikakve opasnosti za ljude i objekte u okolini. Prema njegovim rečima, čim su građevinski radnici prilikom kopanja naišli na eksplozivno sredstvo, odmah su alarmirali nadležne. Radovi su istog trenutka prekinuti, a mesto je blokirano.

- Na poziv policije i Sektora za vanredne situacije došao sam ovde sagledamo situaciju - poručio je ministar Dačić. Sada je naš Sektor za vanredne situacije na redu da proceni šta dalje, na koji način će se izvršiti uklanjanje ovog eksplozivnog sredstva, u kakvom je stanju, njegova identifikacija u potpunosti i koje mere treba da se preduzmu i kada će to biti, ukoliko bude bilo potrebno da se izvrši evakuacija nekih zgrada u okolini.

On je kazao da je od početka godine bilo nekoliko ovakvih slučajeva, te da nije bilo nikakvih problema.

Bombe i oko Save

Tokom izgradnje Beograda na vodi, građevinci su nekoliko puta nailazili na granate i bombe iz Prvog i Drugog svetskog rata. Nekoliko zaostalih eksplozivnih naprava uklonjeno je i ispod starog savskog mosta. Krajem 2013. godine, u Budimskoj ulici na Dorćolu pronađena je stara nemačka bomba iz Drugog svetskog rata, teška više od jedne tone koja je prebačena u Nikince gde je uništena.

- Nažalost, Beograd je bio žrtva bombardovanja gotovo u svakom sukobu zbog čega i postoje zaostala neeksplodirana sredstva.

Foto: Mup

Ministar Dačić kod Narodne skupštine, na mestu gde je nađena granata

Gotovo identična situacija dogodila se na Čukarici tokom 2021. godine, kada je u Nodlinoj ulici prilikom kopanja temelja zgrade pronađena zaostala avionska bomba iz Drugog svetskog rata.

Nekoliko meseci trajale su provere i ispitivanja Sektora za vanredne situacije kako bi se utvrdilo da li će eksplozivna naprava biti uništena na ovoj lokaciji ili će biti prebačena na teren koji je za to predviđen. Odlučeno je da se stara bomba izmesti, te je usledila kompleksna akcija u ovoj uskoj, jednosmernoj ulici iznad beogradskog hipodroma. Sve dok nekoliko stotina stanara iz okolnih ulica nije evakuisano kako bi bomba bila premeštena, ovu lokaciju je 24 sata dnevno čuvala policija. Iako je posao bio izuzetno opasan, građani ni u jednom momentu nisu bili ugroženi.

Pogledajte više