KUPAČE NA JEZERU ČUVA 50 SPASILACA: Kupališna sezona na Adi Ciganliji biće otvorena 16. ili 17. juna

A. Z. K.

07. 06. 2024. u 12:11

LETNjA kupališna sezona na omiljenom prestoničkom izletištu Adi Ciganliji biće otvorena 16. ili 17. juna, kada se završi Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima koje će na Savskom jezeru trajati do 15. juna.

Foto: D. Milovanović

Čeka se i da temperatura vode dostigne 22 stepena Celzijusovih, a kada bude podignuta plava zastava Beograđani neće morati da brinu o kvalitetu vode u jezeru. Iako svake godine u upravi JP "Ada Ciganlija" apeluju da Beograđani ne ulaze u jezero pre zvaničnog početka, ima onih koji se ne osvrću na ova upozorenja.

Za desetak dana građani će biti u prilici da svoje slobodno vreme i tropske dane provode u Savskom jezeru. U JP "Ada Ciganlija" čekaju da bude podignuta i plava zastava koja garantuje da je voda kvalitetna, ali i da je obezbeđena uređena plaža, kao i da će bezbednost kupača biti na visokom nivou.

Plivanje u radno vreme

TOKOM svake kupališne sezone postoje pravila kojih bi posetioci Savskog jezera trebalo da se pridržavaju. Posetioci bi trebalo da se kupaju isključivo u radno vreme kupališta i u zonama koje su bezbedne i obeležene plutajućim bovama. Jedno od pravila je i da ne pokušavaju da preplivaju jezero, ali i da u vodu ne ulaze pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

- Sredinom juna očekujemo i prisustvo spasilačke službe na "beogradskom moru", kao i dežurne službe Hitne pomoći, dok naša dežurna služba obezbeđenja radi tokom čitave godine 24 časa - rekli su u JP "Ada Ciganlija". - Radno vreme kupališta biće od 10.30 do 18.30, a u zavisnosti od vremenskih uslova i posećenosti na kupalištu će dežurati između 40 i 55 spasilaca.

Beograđani tokom cele godine posećuju Adu, ali kada su temperature letnje pojedini odluče i da se okupaju. Iako je uz obalu postavljena metalna ograda, ima onih koje ona nije sprečila da zaplivaju. Nadležni svake godine apeluju da se građani ne kupaju jer van sezone na kupalištima nema spasilaca koji će im priteći u pomoć.

- Temperatura vode takođe nije dostigla 22. podeljak na skali, i to je još jedan od razloga što savetujemo da Beograđani sačekaju zvanično otvaranje kupališne sezone na Savskom jezeru - zaključuju u nadležnom preduzeću.

Pogledajte više