JOŠ JEDNA MERA DA GRAĐANIMA OLAKŠAMO ŽIVOT: Gradonačelnik Šapić najavio smanjenje cena svih pijačnih usluga za 15 procenata

Novosti onlajn

25. 10. 2023. u 13:18

GRADONAČELNIK Beograda Aleksandar Šapić najavio je smanjenje cena svih pijačnih usluga za 15 procenata, u narednih godinu dana, što će doprineti stabilizaciji cene proizvoda, zakupci će imati bolju konkurentnost na tržištu, dok će kupci biti zadovoljniji prilikom svakodnevne nabavke svežih domaćih proizvoda.

Foto: Grad Beograd

Nakon obilaska rekonstruisane pijace u Borči, Šapić je istakao da smanjenje cena svih pijačnih usluga za 15 procenata predstavlja jednu vrstu socijalnih mera.

– Time pokušavamo da stabilizujemo i cene proizvoda na pijačnim tezgama tako da ćemo u narednih 12 meseci staviti neku vrstu moratorijuma. To je još jedna od mera kojima pokušavamo da pomognemo građanima i olakšamo njihov život. Ova Gradska uprava kao nijedna pre, već godinu i po dana radi na različitim socijalnim merama koje poboljšavaju uslove života Beograđana. Smanjenje svih pijačnih usluga značiće i prodavcima, ali i kupcima – rekao je prvi čovek prestonice.

Ova odluka doneta je na inicijativu gradonačelnika, a na osnovu dogovora JKP „Beogradske pijace” i Udruženja pijačnih prodavaca „Opstanak”.

Šapić je nadalje precizirao da je nova pijaca pre svega svrsishodna, te da bi voleo da svaka pijaca u prestonici izgleda poput ove. Prošle godine, dodao je, završeni su radovi u mlečnom, a ove u zanatskom delu, gde su zamenjene dotrajale asfaltne podloge i infrastruktura platoa, objekat javnog toaleta i postavljena nova pijačna oprema.

– U poslednjih par meseci ušli smo u ozbiljne rekonstrukcije beogradskih pijaca kao što je pijaca u Obrenovcu, Lazarevcu, dok se očekuje da u novembru budu završeni radovi na Otvorenom tržnom centru na Miljakovcu. Urađena je i pijaca Stari Merkator u Novom Beogradu, a planiramo da nastavimo sa ovim radovima. Pijace su važno mesto za sve građane i ukoliko one nisu uređene i svrsishodne, onda je to ogledalo svih nas. Trudićemo se da one koje su uređene sačuvamo, a one koje nisu uredimo i tako u što kraćem periodu postavimo standard koji će morati da se poštuje – rekao je gradonačelnik i najavio da su u toku projekti za rekonstrukciju pijaca „Đeram”, „Kalenić”, kao i pijace na Banovom brdu.

Uređenje ove pijace podrazumevalo je i zamenu celokupne infrastrukture pijačnog platoa, kao i asfaltiranje 1.600 kvadrata. Postavljena je nova pijačna oprema. Potpuno je obnovljen i deo pijace za prodaju proizvoda životinjskog porekla, a pijaca je dobila nove prilazne kapije na svim ulazima.

Zajedničkom saradnjom JKP „Beogradske pijace“ i članova Udruženja pijačnih prodavaca „Opstanak“, uvaženi su svi predlozi zakupaca u cilju unapređenja pijačne delatnosti. Natkriveni su svi prolazi između tezgi, što omogućava nesmetanu kupovinu i prodaju u svim vremenskim uslovima. 

BONUS VIDEO: BRNABIĆ ODLUČNO U SB UN: Pogledajte govor premijerke na sednici o KiM

Pogledajte više