PRVA GENERACIJA S VARJAČOM: Najzad počela besplatna obuka budućih kuvara u restoranima Studentskog centra
PRVA generacija besplatne obuke za kuvare, koju organizuje Studentski centar "Beograd", sela je u "klupe".
Od 60 prijavljenih kandidata odabrano je njih 16, dok će pet već zaposlenih radnika, imati obuku uslađenu sa radnim vremenom. Prvom "času" prisustvovao je Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Goran Minić, direktor SCB.
Polaznici, posle devet meseci, stiču sertifikat priznat od državne Agencije za kvalifikaciju, a akcenat je stavljen na praktičnu nastavu. Osim u studentskim, oni će biti osposobljeni za rad u drugim restoranima, hotelima, na brodovima. Obuka se odnosi na pripremu, serviranje i dekorisanje jela. Svrha je obezbeđivanje kvalifikovanih radnika u kuhinjama, na nivou trogodišnjeg obrazovanja, koji će odmah po dobijanju diplome početi da rade.
- Sa svim kandidatima je obavljen razgovor, a osnovni kriterijum prilikom izbora je bila motivacija za rad. Među njima ima kandidata sa završenom osnovnom i srednjom školom, ali i fakultetom - kaže Vladimir Cvijović, zamenik direktora SCB.
- Programom je predviđeno 177 časova teorijske nastave i 801 čas praktične. Polaznicima će biti obezbeđen topli obrok, nadoknada za prevoz, kao i određena nadoknada za rad u praktičnom delu nastave. Praktičan rad polaznika vodiće instruktori zaposleni u kuhinjama restorana Studentskog centra.
Cvijović ističe da se mogu prijaviti stariji od 18 godina koji pokazuju želju da uče i rade i imaju završenu bar osnovnu školu.
DNEVNO PRIPREME 25.000 OBROKA
U OKVIRU SC "Beograd" nalazi se sedam proizvodnih i isto toliko distributivnih restorana. Dnevno se pripremi oko 25.000 obroka, od kojih je između 14.000 i 15.000 za ručak. Jelovnik sastavljaju zajedno upravnici restorana, nutricionisti i studenti, i uglavnom se menja sezonski, ali često i mesečno, kako bi ono što je trenutno u ponudi bilo i na tanjiru.