BORILI SE SRPSKI VITEZOVI: Održan Međunarodni festival "Despotovi dani" u parku kod Palate "Srbija"

A. V. V.

29. 08. 2022. u 08:42

VITEŠKE borbe, gozba iz srednjeg veka, kao i izložba slika i ikona sa tematikom posvećenom borcima iz ovog perioda okupili su veliki broj posetilaca minulog vikenda na festivalu "Despotovi dani".

Foto Privatna arhiva

Međunarodni viteški festival koji su zajedno organizovali Turistička organizacija Beograda i Udruženje SVIBOR u parku kod Palate "Srbija" privukao je pažnju Beograđana, a naročito najmlađih koji su imali priliku da se, uz pomoć starijih, upuste u svoju prvu vitešku bitku.

- Manifestacija se simbolično održava na Veliku Gospojinu jer je utvrđenje prvoprestonog grada Beograda despot Stefan posvetio Presvetoj Bogorodici - ističe za "Novosti" Radivoje Radulović iz Udurženja SVIBOR.

Foto Privatna arhiva

- Ove godine imali smo viteški turnir na kome su pored naših učestvovali i vitezovi iz Mađarske, zatim iz reda Svetog Jovana. Takođe, imali smo i borbe sa različitim vrstama srednjovekovnog oružja, kao i gađanja noževima, sekirama itd.

Foto Privatna arhiva

Pobedu u viteškoj borbi "jedan na jedan" odneo je Strahinja Radulović. Festival se najviše dopao najmlađima koji su pažljivo posmatrali borbe vitezova. Računajući na njihovo interesovanje organizatori su za mališane upriličili i poseban program - školu za male vitezove.

Foto Privatna arhiva

- Deci su najviše uživala u borbama, a dok su nas posmatrali mnogi od njih koji su stajali pored oponašali su kretanja i poteze starijih vitezova - prepričava Radulović. - U okviru školice učili smo ih neke osnovne korake, a baratali su sa mekim oružjem kako se ne bi povredili.

Foto Privatna arhiva

Osim viteških borbi, posetioci su mogli da pogledaju i izložbu slika, ali i da prisustvuju stručnim predavanjima. Takođe, ovom prilikom bila je pripremljena i specijalna gozba sa posebnim jelima, pa su Beograđani i gosti prestonice uživali u ukusima iz srednjeg veka.

Pogledajte više