BESPLATNO DO DIPLOME KUVARA ZA 9 MESECI: Studentski centar "Beograd" akreditovan za jedinstven obrazovni program

B. Borisavljević

25. 07. 2022. u 12:33

STUDENTSKI centar "Beograd" organizuje besplatnu obuku za kuvare po programu koji je akreditovan od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

SC "Beograd" obučava mlade kadrove, Foto N. Živanović

Polaznici, posle devet meseci, stiču sertifikat priznat od državne Agencije za kvalifikaciju, a akcenat je stavljen na praktičnu nastavu. Osim u studentskim, oni će biti osposobljeni za rad u drugim restoranima, hotelima, na brodu.

Prema rečima Vladimira Cvijovića, zamenika direktora SC "Beograd", obuka se odnosi na pripremu, serviranje i dekorisanje jela. Svrha programa je obezbeđivanje kvalifikovanih radnika u kuhinjama, na nivou trogodišnjeg obrazovanja, koji će biti osposobljeni da odmah po dobijanju diplome počnu da rade.

- Program predstavlja kombinaciju teorijske nastave i praktične obuke u realnom radnom okruženju - navodi Cvijović.

- Polaznici će, tokom obuke, provesti 80 odsto vremena u kuhinjama studentskih restorana na časovima praktične nastave. Teorijsku nastavu će imati dva dana nedeljeno u blokovima od po jednu ili dve nedelje. U skladu sa mogućnostima polaznika, predviđena je celodnevna nastava, u trajanju od šest sati u blokovima od 90 minuta, s tri pauze.

Praktičan rad polaznika vodiće instruktori koji su zaposleni u kuhinjama restorana Studentskog centra.

SC "Beograd" obučava mlade kadrove, Foto N. Živanović

Cvijović ističe da sve više postoji potražnja za dobro obučenim kuvarima, što im daje i odličnu perspektivu za zaposlenje i dobru zaradu. Nastavnim planom je predviđeno 978 časova nastave, u grupama od pet do 20 polaznika.

- Kandidati će učiti o različitim vrstama kuhinja i spremanja jela, prijemu, obradi, pakovanju i skladištenju namirnica, vrstama namirnica i načinima obrade, začinima i njihovim kombinacijima, način pripreme hrane, tehnike potrebne za kuvanje do profesionalnog nivoa - kaže Cvijović.

- Takođe, i veštine korišćenja odgovarajuće opreme, sredstava i pribora za rad, kako da dekorišu i prezentuju pripremljenu hranu, čuvaju gotovu hranu, održavaju higijenu i poznavanje i primena HACCP standarda.
Kandidati prijave mogu poslati do 15. septembra.

JELOVNIK

U OKVIRU SC "Beograd" nalazi se sedam proizvodnih i isto toliko distributivnih restorana. Dnevno se pripremi oko 25.000 obroka, od kojih je između 14.000 i 15.000 za ručak. Jelovnik sastavljaju zajedno upravnici restorana, nutricionisti i studenti, i uglavnom se menja sezonski, ali često i mesečno, kako bi ono što je trenutno u ponudi bilo i na tanjiru.

Pogledajte više