NAJBOLJI SIREVI ZA ISTINSKE GURMANE: U Domu omladine održana tradicionalna gastronomska manifestacija
TRADICIONALNI festival sireva Balkan cheese proteklog vikenda održan je u Domu omladine, a svoju bogatu ponudu prestavilo je 50 izlagača iz zemlje i inostranstva.
Pored "domaćina", Beograđani i gosti prestonice mogli su da degustiraju i kupe razne vrste sušenog mesa, meda, kao i slatkiša bez dodatnog šećera i konzervansa.
Mnogobrojni posetioci "okupirali" su Dom omladine u potrazi za domaćim, organskim sirevima, a bogato opremljeni štandovi uglavnom domaćih proizvođača nudili su široku lepezu proizvoda. Srdačni domaćini pažljivo su svima predstavili svojih ruku delo, u koje su utkali svo znanje i veštinu. Manifestacija se organizuje dva puta godišnje, na proleće i jesen, a izlagači su 80 odsto slučajeva isti.
- Pored naših, imamo i četiri gosta iz Bosne i Hercegovine i izlagača iz Francuske koji koristi i švajcarske sireve - kaže za "Novosti" Srba Jovanović, osnivač festivala. - On se smatra najlepšim i najukusnijim na svetu, a izvozi se samo u Japanu, pa je ovo retka prilika da se probaju sirevi kojih nema u našoj zemlji. Takođe, kozji sir "Budimirović" u hrastovoj kori sa čubrom i plemenitim plesnima, koji proizvodi penzionisani profesor, ima titulu najboljeg u našoj zemlji. Suprug francuske ambasadorke jednom prilikom mu je rekao da nije probao bolji u poslednjih pet godina. Takođe, na festivalu su prisutni izlagači iz Teslića, koji jedini na ovim prostorima prave organski sir.
Domaći izlagači predstavili su bogatu ponudu svojih proizvoda, a najveće simpatije pobrali su od mnogobrojnih stranih gostiju koji su protekla dva dana posetili festival.
- Mi smo porodična mlekara iz Inđije i postojimo od 2003. godine - kaže za naš list Milica Bulatović.
- Imamo široku paletu proizvoda, koji pre svega sadrže polutvrde zrele kozje sireve, od godinu i dve zrenja, a imamo i dimljene verzije. Tu su i mlečni napici, kozji jogurt i surutka i svež kozji sir. Imamo veliku farmu i sa nje uzimamo mleko koje je strogo kontrolisano i vodi se računa o higijeni.
Posebno mesto su zauzeli sirevi iz manastira Sukovo, kao i sirevi koje prave nastavnici i učenici Mlekarske škole "Dr Obren Pejić" iz Pirota i Poljoprivredne škole sa domom učenika iz Futoga, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom.
FESTIVAL TRAJE OD 2013. GODINE
MANIFESTACIJA Balkan cheese, koja se u prestonici organizuje od 2013. godine prvo je ordržavana u "Mikser hausu", da bi se poslednjih godina ustalila u Domu omladinu, sa izuzetkom prošle, kada su proizvodi bili izloženi u Botaničkoj bašti "Jevremovac".
Kako ističu organizatori, tada je festival bio najposećeniji, ali ove godine za organizaciju nije bilo slobodnih termina.