HODNICI POSTALI I OSTAVE: Stanari ponekad prisvoje zajedničke prostorije u višespratnicama

J. D.

26. 04. 2022. u 10:55

SUŠILICE za veš, stolice za obuvanje, kace za kupus, cipelarnik ili pokvareni uređaji bele tehnike samo su deo stvari koje se mogu naći u hodnicima prestoničkih zgrada.

Foto Privatna arhiva

Iako je Zakonom o kućnom redu zabranjeno ostavljanje u zajedničkim delovima zgrada, mnogi vlasnici se ne osvrću na pravila. Dešava se i da kese sa smećem "prenoće" ispred ulaznih vrata, kao i da mokar veš na sušilicama stvara vlagu u hodnicima, ali i remeti nesmetan prolaz.

Sve je i više neodgovornih vlasnika ljubimaca, pa tako nije retkost da se izmet životinja nađe baš na hodniku ili u liftu. Pritužbe uglavnom beleže upravnici zgrada, koji dalje kontaktiraju nadležne inspekcije.

- Prijave za sve nepravilnosti, koje se ispostave kao osnovane, prosleđuju se nadležnim inspekcijama komunalnoj i građevinskoj - objašnjava Jelena Ristić, upravnica zgrade na Zvezdari.

- Stanari koriste zajedničke delove zgrade u skladu sa njihovom namenom u meri u kojoj to odgovara njihovim potrebama i potrebama članova njihovog domaćinstva, odnosno potrebama obavljanja delatnosti.

Stolica za odmor u hodniku prestoničkog solitera, Foto Privatna arhiva

Stanari koji se ne pridržavaju pravila, a koji budu prijavljeni inspekciji kažnjavaju se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara. Za preduzetnike koji zakupljuju prostor u zgradi, a krše neko od pravila, sledi kazna od 25.000 dinara i plus 5.000 dinara za odgovorno lice. Odlukom o opštim pravilima kućnog reda takođe se određuju i dozvoljeni nivo buke u stanu, poslovnom prostoru, garaži, ali i uslovi pod kojima se mogu obavljati određene privredne delatnosti u zgradi, kako se stanarima ne bi remetio mir.

Takođe, novim Zakonom o buci, koji je nedavno usvojen, detaljnije je definisan dozvoljen nivo decibela u stambenim jedinicama. Pogotovo u onim lokalima koji se nalaze u prizemlju višespratnica, gde buka ne sme da bude viša od 50 decibela tokom dana i 40 decibela u noćnim satima. Kazne za prekoračenje su 200.000 za pravno lice, 50.000 za odgovornog, odnosno zaposlenog i 100.000 dinara za vlasnika kafića.

APSOLUTNA TIŠINA U VREME ODMORA

APSOLUTNA tišina radnima danima, prema kućnom redu propisana je u vremenu od 16.00 do 18.00, i od 22.00 do 7.00.

Vikendom je vreme za odmor produženo, pa se ne sme čuti buka od 14.00 do 18.00 časova, i od 22.00 do 8.00 subotom, a nedeljom do 10.00.

Pogledajte više