PLODOVI MORA IZ KAZANA OD 1.000 LITARA: Tradicionalna manifestacija "Fiš fest" kod kule Nebojša traje još danas
MIRIS riblje čorbe, pastrmke na žaru i ostalih specijaliteta iz reka i mora širio se šetalištem pored Dunava kod Kule Nebojša, gde se još danas održava tradicionalni "Fiš fest".
Ova manifestacija već godinama okuplja ljubitelje ribljeg menija, ali i najbolje kuvare koji u kotlićima spremaju specijalitete iz slanih i slatkih voda.
U kazanu od hiljadu litara, jedan od najpoznatijih kuvara nekadašnje SFRJ Stevo Karapandža je sa svojim kolegama iz Crne Gore, Splita i Beograda spremao plodove mora sa njokama. Oni su kuvali ispred restorana "Vodenica", koji je jedan od organizatora ovog festivala, zajedno sa Opštinom Stari grad i udruženjem "Dunav u srcu". Priprema je bila veoma jednostavna, a prolaznici su nestrpljivo očekivali da probaju jelo slavnog kuvara.
- Iako živim u Lovranu u Istri, u Beograd dolazim nekoliko puta godišnje, na poziv svojih prijatelja - govori, za naš list, čuveni Karapandža.
- Spremanje morskih plodova sa njokama nije uopšte zahtevno a kuva se najviše pola sata. Poslednjeg dana "Fiš festa" spremaćemo riblju čorbu, naravno. U eri interneta kada su svi recepti dostupni putem nekoliko klikova, nema velikih kulinarskih tajni, a mislim da ih nikad nije bilo. Nema se tu šta kriti.
Pastrmka sa prilozima juče se najbolje prodavala, a Beograđani su čekali u redu da probaju soma i šarana. Za najmlađe su bile organizovane radionice, ali i zabavni kutak za igru sa loptom i akrobacije u skakaonici.
CENE
TANjIR riblje čorbe na "Fiš festu" košta 300 dinara. Isto toliko izdvojićete za porciju girica dok su kolut lignje, šaran i deverika 400 dinara. Ukoliko ste ljubitelj pastrmke ili soma, platićete 450 za porciju, a pomfrit kao prilog košta 200 dinara.