BEZ ĆUMURA I PLINA U ZGRADAMA: Odluka o suzbijanju neprijatnih isparenja iz lokala koji rade u stambenim objektima usvaja se u avgustu

М. СТАНОЈКОВИЋ 15. 06. 2021. u 10:37

MIRIS komšijskog ručka uskoro bi mogao da bude jedino što će povremeno osećati stanari zgrada u kojima posluju ugostiteljski objekti.

Foto M. Anđela

Grad Beograd formirao je radnu grupu za rad na odluci kojom će napokon, biti uspostavljen red nad restoranima brze hrane, koji su do sada gušili stanare i prolaznike. Očekuje se da novi propisi budu usvojeni na sledećoj sednici Skupštine grada u avgustu i da zažive krajem leta, najkasnije početkom jeseni.

Kako obrazlažu za "Novosti" u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, izrada nacrta odluke, kojom će se ovaj problem regulisati je u toku. Odlukom će se postići da građani van objekta, a i unutar njega, ne osete isparenja, odnosno da se znatno smanji njihov uticaj.

- Njome će se bliže urediti uslovi za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata uređajima za odvođenje dima, pare i mirisa, kao i drugih neprijatnih emisija - navode u nadležnom sekretarijatu. - U sastavu radne grupe su i eksperti iz oblasti koju ova odluka reguliše.

Kako je na osnovu zahteva mnogobrojnih stanara, koji se suočavaju na neprijatnim mirisima u zgradama, reagovao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, i istakao da će nakon zabrane da "fast fudovi" ne mogu u zgradama da rade 24 sata, rešiti i isparenja.

- Zabranićemo ćumur, kao i plinske boce za lokale koji posluju u stambenim zgradama - najavio je Vesić.

Koje će tačno benefite za stanare, a koje obaveze ili novine za ugostitelje, doneti ova odluka, biće poznato kad tekst bude sročen. Ne zna se ni da li će se ugostitelji zbog pooštravanja nadzora možda iseljavati iz stambenih zgrada ili će se uklopiti u propise.

Odluka koja će regulisati mirise i paru iz lokala, omogućena je i Zakonom o ugostiteljstvu iz 2019. godine.

- Jedinica lokalne samouprave može posebnim aktom bliže da uredi tehničke i druge uslove u ugostiteljskom objektu, koji se nalazi u stambenoj zgradi. Takođe, može da odredi obavljanje ugostiteljske delatnosti, u zavisnosti od načina usluživanja i vrste usluga koje se pretežno pružaju u tom ugostiteljskom objektu - navodi se u Zakonu o ugostiteljstvu.

U skladu sa tim, kako navode u nadležnom sekretarijatu, ova odluka će doneti nova rešenja da se kroz pojačan nadzor i prijave građana, reši ovaj dugogodišnji problem.

PROBLEM STANARA I PROLAZNIKA

KAKO svedoče upravnici mnogobrojnih zgrada u centru grada, mirisi iz lokala brze hrane glavna su tema na sastancima stambenih zajednica. Do sada su, kad su imali sreće, stanari uspevali da posredstvom komunalne inspekcije, izdejstvuju da vlasnik objekta uradi projekat i sprovede mašinske instalacije, odnosno odgovarajuću ventilaciju.

Osim stanarima koji su svakodnevno izloženi ovim isparenjima, u delovima grada gde su načičkani lokali brze hrane u nizu, i prolaznicima su umeli da zasmetaju mirisi u hodu.

U naseljima udaljenim od centra, takođe, dimi iz ćevabdžinica i "kadi" prolaznike.

Pogledajte više