NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

TO MOŽE DA USPORI SMANJIVANJE TENZIJA SA SAD I IZRAELOM: Ekspert o smrti Raisija, i posledicama koje bi mogla imati po Iran

Novosti online

20. 05. 2024. u 08:42

SMRT iranskog predsednika Ebrahima Raisija i njegove delegacije može da uspori proces koji je Raisi započeo da smanji tenzije u odnosima sa Sjedinjenim Državama i Izraelom, ali ne treba očekivati radikalne promene u spoljnoj politici Teherana, rekao je Andrej Baklanov, profesor Departmana za spoljne poslove Regionalne studije Fakulteta svetske ekonomije i međunarodnih poslova Visoke ekonomske škole, za RIA Novosti.

ТО МОЖЕ ДА УСПОРИ СМАЊИВАЊЕ ТЕНЗИЈА СА САД И ИЗРАЕЛОМ: Експерт о смрти Раисија, и последицама које би могла имати по Иран

Foto: Tanjug/AP

Helikopter u kojem su bili iranski predsednik Ebrahim Raisi, ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan i drugi zvaničnici srušio se 19. maja na severozapadu zemlje u regionu Verzegan.

Jutros, 20. maja, potpredsednik Irana Mohsen Mansuri potvrdio je izveštaje da su predsednik i njegova delegacija poginuli u padu helikoptera.

Delegacija se vraćala nakon posete Azerbejdžanu, gde su Raisi i njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev učestvovali na ceremoniji otvaranja hidroelektrane Giz Galasi i puštanja u rad hidroelektrane Hudaferin na graničnoj reci Araks.

- Možda neke linije koje su usmerene na smanjenje stepena napetosti u odnosima između Irana i Izraela, Irana i Sjedinjenih Država u bliskoj budućnosti neće imati onu perspektivu koju su imale u poslednje vreme. Predsednik Raisi nije imao opredeljen stav - rekao je Baklanov.

On je naglasio da bi kontakti za smanjenje tenzija između Teherana i Vašingtona mogli postati manje intenzivni.

- Oni mogu da uspore s obzirom na porast napetosti u zemlji, što će se neminovno desiti u narednom periodu - rekao je ekspert.

Prema njegovim rečima, rasprava o razlozima za ono što se dogodilo biće „emotivna“, ali je malo verovatno da će promeniti put Irana na spoljnopolitičkom putu.

- Glavni (pravci politike Islamske Republike - prim. aut.) se neće menjati. To je rezultat mnogo sveobuhvatnijeg razumevanja koje postoji u Iranu. Tamo postoje mogućnosti za političku borbu. Ovo je neka vrsta demokratije istočnog plana... Odnos snaga se ne može radikalno promeniti zbog odlaska jednog od većih lidera - rekao je Baklanov.

On je dodao da će i dalje biti promena u domaćoj političkoj klimi: počeće borba za rukovodeće pozicije.

- S tim u vezi, zadatak sadašnjeg rukovodstva biće da spreči bilo kakve znake destabilizacije situacije, s obzirom na izvesnu elektrifikaciju, to neće biti tako lako - naglasio je ekspert, ističući da politička elita zemlje ima sve alate za održavanje stabilnosti u Iranu.

(RIA Novosti)

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDER: let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO FRANCUSKE PENZIONERE: Evo šta je Novak uradio posle meča koji je završio u tri ujutru (VIDEO)