PENTAGON SE SPREMA ZA RATOVE ZVEZDA: Amerika se sprema protiv pretnji u orbiti

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 05. 2024. u 00:00

SJEDINjENE Države žele da rasporede novu generaciju sredstava na zemlji i u svemiru kako bi zaštitile svoju satelitsku mrežu od neprijateljskih napada, prenosi "Njujork tajms" pozivajući se na zvaničnike Pentagona.

ПЕНТАГОН СЕ СПРЕМА ЗА РАТОВЕ ЗВЕЗДА: Америка се спрема против претњи у орбити

Foto: Printskrin JuTjub

Amerikanci optužuju Rusiju i Kinu da razvijaju antisatelitsko oružje, uključujući i ono nekonvencionalne prirode, ali izbegavaju da otkriju informacije o sopstvenom radu u ovoj oblasti - ako ih ima.

-Lideri Pentagona odbijaju da razgovaraju o bilo kakvim detaljima i samo kažu da nameravaju da “imaju značajnu orbitalnu sposobnost do 2026. godine koja će nam omogućiti da se takmičimo u operaciji punog spektra", navodi se u članku koji se poziva, između ostalog, na prošlogodišnje svedočenje zvaničnika odbrane u Kongresu.

Sjedinjene Države se više neće jednostavno oslanjati na vojne satelite za komunikaciju, navigaciju i praćenje i ciljanje zemaljskih pretnji, alata koji su Pentagonu decenijama davali veliku prednost u sukobima, navodi list.

Kako se dodaje, Pentagon sada radi na novoj generaciji zemaljskih i svemirskih alata koji će joj omogućiti da odbrani svoju satelitsku mrežu od napada i, ako je potrebno, da poremeti ili onesposobi neprijateljske svemirske letelice u orbiti.

U skladu sa ovim novim pristupom, Pentagon se kreće ka ambicioznijem cilju: široko suzbijanje neprijateljskih pretnji u orbiti na načine slične onima koje koriste mornarice u okeanu ili vazdušne snage na nebu, navodi se u tekstu.

List verovatno aludira na misteriozni program "Iks-37B", bespilotni spejs šatl za koji se veruje da je naoružan, kao i na rad na novoj generaciji vojnih satelita sposobnih za manevrisanje i punjenje gorivom u svemiru.

Kina i Rusija više puta su odbacile optužbe Vašingtona i navele da su Sjedinjene Države te koje vode militarizaciju svemira.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let Su-25u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA ODLUKA ORGANIZATORA! Evo kada Novak Đoković igra naredni meč na Rolan Garosu