ČIČAK SNIŽAVA ŠEĆER I ISPIRA MOKRAĆNE KANALE: Lekovito svojstvo biljke svima dostupne

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

19. 05. 2024. u 07:00

IAKO korov, čičak je izuzetno lekovit. Njegov koren i list, ubrani pre cetanja, koriste se za regulaciju šećera u krvi, jer povoljno utiču na metabolizam glukoze.

ЧИЧАК СНИЖАВА ШЕЋЕР И ИСПИРА МОКРАЋНЕ КАНАЛЕ: Лековито својство биљке свима доступне

Foto Shutterstock

Za "Doktor u kući" Milica Đukanović, farmaceut Farmaceutske komore Srbije kaže da se osim ovog lekovitog svojstva čička, on koristi i kod blažih tegoba urinarnog trkta, jer podstiče ispiranje mokraćnih kanala:

- Kako koren i list sadrže gorke sastojke, mogu se koristiti i kod privremenog gubitka apetita. U narodnoj medicini, poznata je upotreba čička i za lečenje seboroičnih stanja kože. Kada govorimo o dužini upotrebe, ukoliko nema poboljšanja simptoma nakon dve nedelje, potrebno je potražiti savet zdravstvenog radnika.

Naša sagovornica kaže da se čaj od korena čička priprema tako što se kafena kašika usitnjenog korena prelije sa 200 ml ključale vode, sud poklopi i procedi posle pet do 10 minuta. Ako pravite čaj od lista, jednu ravnu supenu kašiku usitnjenog lista čička prelije sa 200 ml ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Ovaj čaj se pije do tri puta dnevno.

Farmaceutkinja Đukanović napominje da se zbog nedovoljno podataka o bezbednosti, ne preporučuje upotreba čaja od čička kod osoba mlađih od 18 godina, trudnica i dojilja. Primena čaja od korena ili lista čička se takođe ne preporučuje kod osoba koje imaju preosetljivost na biljke iz porodice Asteraceae (glavočike), kao što je npr. ambrozija. Zasada nije poznato da stupa u interakcije sa drugim lekovima.

Protiv peruti

ČAJ od korena ili lista čička savetuje se za ispiranje temena i to kod kod osoba kojima u većoj meri opada kosa. Takođe, preporučuje se i kao prirodni preparat za tretiranje suvoće kože glave koja se peruta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića