EVROVIZIJA KAZNILA UKRAJINU: Evo zašto se to dogodilo i kakve su posledice (FOTO)

Novosti online

15. 05. 2024. u 14:00

ORGANIZATORI takmičenja za Pesmu Evrovizije kaznili su ukrajinsku delegaciju zbog pojavljivanja u tzv. grinrumu u majicama sa natpisom "Oslobodite branioce Azovstalja", saopštila je ukrajinska predstavnica Aljona Aljona koja je nastupala za Ukrajinu na Evroviziji 2024 u Malmeu u Švedskoj.

ЕВРОВИЗИЈА КАЗНИЛА УКРАЈИНУ: Ево зашто се то догодило и какве су последице (ФОТО)

FOTO: Novosti

- Kada je kamera došla do nas, tim je brzo pokazao poziv celom svetu. Drago mi je, uspeli smo da podsetimo svet na naše ratne zarobljenike - rekla je Ukrajinka. 

Podsećamo, ove godine su organizatori diskvalifikovali predstavnika Holandije, zvanično zbog "pretećeg ponašanja prema ženskoj članici producentske ekipe".

Na društvenim mrežama su, međutim, dopisnici sa Evrovizije iz celog sveta spekulisali da je zapravo posredi sukob Holanđanina sa delegacijom Izraela.

Ukrajinska delegacija je, međutim, dobila samo novčanu kaznu.

Iako organizatori tvrde da "Evrovizija" "nije političko takmičenje" i da su zabranjeni bilo kakvi politički slogani i pozivi, Ukrajini je od 2022. godine evrovizijska scena bez ikakve zadrške služila kao platforma za promovisanje političkih interesa. 

Na "Evroviziji" 2022. godine je tako pevač ukrajinske grupe Kaluš posle nastupa u velikom finalu pozvao da se "spasu branioci Mariupolja", koji su u to vreme bili na prostoru fabrike Azovstalj.

Evropska radiodifuzna unija je tada saopštila da su pozivi grupe Kaluš i drugih učesnika "Evrovizije" 2022. da podrže Ukrajinu humanitarne prirode, tako da Ukrajini ne prete sankcije i diskvalifikacija. 

Ove godine je, sa druge strane, bilo eksplicitno zabranjeno prikazivanje bilo kakvih palestinskih simbola i pominjanje sukoba u Pojasu Gaze, uključujući i pozive na primirje i prekid vatre. 

BONUS VIDEO: Svečano otvaranje vetroparka Krivača - prvog vetroparka u Istočnoj Srbiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!