NAPOLI BEZ EVROPE NAREDNE JESENI? Počinju dve ključne nedelje za Fiorentinu

O. M.

17. 05. 2024. u 07:45

FIORENTINA je protiv Monce zatvorila 36. kolo, a protiv Napolija će otvoriti 37, s tim što ova utakmica ima mnogo veći značaj, jer odlučuje o putniku u Ligu konferencija.

НАПОЛИ БЕЗ ЕВРОПЕ НАРЕДНЕ ЈЕСЕНИ? Почињу две кључне недеље за Фиорентину

FOTO: Tanjug/AP

Nakon što je Juventus osvojio Kup Italije, postalo je jasno da će obe vize za Ligu Evrope italijanski timovi dobiti preko Serije A, jer Juve je obezbedio plasman u Ligu šampiona.

Te dve pozicije trenutno drže rimski klubovi Roma i Lacio, a osmu, koja vodi u Ligu konferencija, trenutno drži Fiorentina. "Ljubičasti" imaju šest bodova manje od Lacija i sedam manje od Rome, uz utakmicu manje od oba rivala, pa mogu još da se nadaju plasmanu u drugo po jačini evropsko klupsko takmičenje, koje mogu da obezbede i osvajanjem Lige konferencija u finalu protiv Olimpijakosa.

S druge strane, prošlogodišnji šampion Napoli ove sezone je podbacio i sa 51 bodom može maksimalno da preskoči Fiorentinu. Međutim, forma Napolitanaca je tako loša da verovatno ni najvatreniji navijači ne gaje mnogo nade da će se njihovi ljubimci naći na jesen u Ligi konferencija. Napoli je ostvario samo jednu pobedu u poslednjih deset utakmica i to posle preokreta protiv Monce.

Poslednji u nizu bio je poraz od Bolonje u Napulju, dok je ta pobeda "hrtovima" osigurala plasman u Ligu šampiona. Istovremeno, Fiorentina je posle plasmana u finale Lige konferencija savladala Moncu sa 2:1.

Ostalo je manje od dve nedelje do finala Lige konferencija, a "ljubičasti" su poučeni prošlogodišnjim iskustvom rešeni da trofej donesu u Firencu iz Atine.

Utakmica protiv Napolija biće poslednja na stadionu "Artemio Franki" za odlazećeg trenera "ljubičastih" Vinčenca Italijana, pošto u poslednje dve utakmice Serije A gostuju, dok se finale Lige konferencija igra na neutralnom terenu.

"Viola" je postigla solidne rezultate pod njegovom komandom, mada je izostalo ono najvažnije - trofeji. Ipak, uspeo je da uvede ekipu u tri finala, a možda na kraj donese i pehar Lige konferencija, ko zna.

Posle pobede protiv Monce bez povreda, jedina briga za Italijana je zdravlje napadača Rikarda Sotila. Sotil je podvrgnut operaciji zbog frakture ključne kosti i propustiće finalnu utakmicu ovog meseca. Iako su Džonatan Ikone i Andrea Beloti izostavljeni iz sastava protiv Monce, Italijano veruje da će biti na raspolaganju za predstojeći meč, mada će verovatno početi sa klupe.

Napoli nije uspeo da pronađe odgovarajuću zamenu za Lučana Spaletija. Sezona 2023/24, bliži se kraju, a Napolitanci su sve dalje od plasmana u evropske kupove.

Posle pobede nad Moncom, koja je takođe bila protivnik nedavno stradale Fiorentine u Seriji A, Frančesko Kalcona je bio svedok niza od pet mečeva bez pobede u najvišem rangu takmičenja, gde je Napoli uzeo samo tri boda od mogućih 15. Ključni momenat nastupio je već posle 12 minuta subotnjeg susreta sa Bolonjom, kada su Dan Ndoje i Stefan Poš već doveli "rosoblue" u vođstvo od 2:0, koje su zadržali do kraja utakmice. Ovim su potvrdili kvalifikacije za Ligu šampiona, a istovremeno dodatno oslabili ambicije Napolija za plasman među osam najboljih.

Prvi strelac Napolija Viktor Osimen je pod znakom pitanja za današnju utakmicu jer se posle utakmice sa Bolonjom, iako je odigrao svih 90 minuta, žalio na bol u kolenu. Đakomo Raspadori je prvi izbor da ga zameni, ali će se uvrštavanju u tim nadati i nekadašnji napadač Fiorentine Simeone.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: GG (kvota 1,64)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!