IZLOŽBA RUSKOG UMETNIKA U PARAĆINU: „Put u Egipat“ Pavela Muntieva do 10. maja

Зорана Рашић
Zorana Rašić

04. 05. 2024. u 09:56

PARAĆINCI imaju još samo nekoliko dana tokom naredne sedmice da pogledaju fascinantnu izložbu Pavela Muntieva, ruskog umetnika iz Sankt Peterburga, univerzitetskog profesora bogate karijere koji se prvi put predstavlja u Srbiji.

ИЗЛОЖБА РУСКОГ УМЕТНИКА У ПАРАЋИНУ: „Пут у Египат“  Павела Мунтиева до 10. маја

Foto: Z. Rašić

Njegova postavka pod nazivom „Put u Egipat“ otvorena je u Kulturnom centru u tom gradu 25. aprila i nažalost, ostaje kratko, do 10. maja. Žitelji grada na Crnici imali su tu čast da čak ugoste nekoliko dana  ovog mladog umetnika (37) impresivne biografije, koji je sticajem okolnosti  izložbu koja se bavi zemljom faraona predstavio premijerno u Srbiji baš u Paraćinu.

Postavka šezdesetak ulja na platnu, lesonitu i kartonu, privukla je veliku pažnju realizmom i emocijom, a i sam umetnik iz Rusije plenio je slovenskom srdačnošću.

Foto: Z. Rašić

Pavel Muntiev u sredini

- Izložba je panoramski pogled na jednu od najneverovatnijih zemalja sveta i pokriva različite epohe i kulturne slojeve Egipta, od antičkih vremena do danas. Na slikama se mogu videti drevni bogovi i veličanstveno nasleđe islama, priroda i ljudi, užurbani gradovi i daleka sela doline Nila. Ali ujedno, ova izložba predstavlja i moj lični put jer obuhvata nekoliko velikih faza mog stvaralaštva posvećenog Egiptu. Tu je serija radova zasnovanih na predmetima drevne egipatske umetnosti iz raznih muzejskih zbirki iz vremena mnogo pre mog prvog putovanja u zemlju faraona, ali i moji slikoviti utisci otuda, pa čak i fantazije na temu Starog Egipta – otkriva nam Muntiev.

Njegove slike iz ciklusa „Put u Egipat“ nastajale su punih osam godina, po povratku sa više obilazaka ove čudnovate zemlje, dok je priprema same izložbe trajala nekoliko meseci.

Muntiev je u svojoj profesionalnoj karijeri dosad imao deset samostalnih izložbi i više od pedeset grupnih, kako u Rusiji, tako i u inostranstvu, rekao je, povodom ove postavke, Nenad Jevtić, direktor Kulturnog centra.

Učesnik je mnogih međunarodnih simpozijuma – u Finskoj, Jermeniji, Egiptu, Iranu, Gruziji, Turskoj, Južnoj Koreji i SAD, a njegovi radovi, osim u brojnim privatnim kolekcijama širom sveta, čuvaju se i u muzejima Rusije, Finske i Argentine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove