SEćANJE NA MAJSKE POPLAVE: Decenija od kataklizmičnih nepogoda koje su 2014. zadesile Doboj

D. M.

16. 05. 2024. u 07:18

SA gradskog mosta u Doboju je spušteno 11 ruža u reku Bosnu u znak sećanja na 11 žrtava stradalih pre deset godina u majskim poplavama kada je ovaj grad bio potpuno potopljen.

СЕћАЊЕ НА МАЈСКЕ ПОПЛАВЕ: Деценија од катаклизмичних непогода које су 2014. задесиле Добој

Foto: RTRS

U vodenoj stihiji u Doboju 15. maja 2014. godine stradali su Slavko Đurić, Milenko Blagojević, Božica Petković, Milada Ranković, Rado Čupeljić, Ratomir Narić, Dragica Savković, Marko Čakarević, Željko Jeleč, Marija Jeleč i Bahrija Skula.

Ruže su u reku Bosnu spustile delegacije Skupštine i Gradske uprave.

Zamenik gradonačelnika Slavko Kovačević poručio je da ostaje bol za onima koji su stradali i poželeo da se ovakva katastrofalna vodena stihija više ne ponovi.

Prema ranijim podacima iz Gradske uprave, tokom majskih poplava 2014. godine u Doboju je pričinjena ogromna materijalna šteta od 172.688.971 KM, od čega privredi 123.059.227 KM, građanima 45.845.714 KM, a putnoj infrastrukturi 3.784.030 KM.

Vodena stihija oštetila je 2.890 stambenih jedinica i 950 preduzeća i firmi.

Suđenje bivšem gradonačelniku

U BANjALUČKOM Okružnom sudu je nastavljeno suđenje bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću za katastrofalne poplave u ovom gradu, a neki svedoci su izjavili da je nakon što se oglasila sirena za uzbunu bilo dovoljno vremena za evakuaciju ljudi i stvari. Petroviću i nekadašnjem šefu Civilne zaštite u Doboju Milku Vidakoviću sudi se za izazivanje opšte opasnosti i nepreduzimanja mera u kritičnom vremenskom periodu, usled čega su nastupile teške posledice.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najviši vodostaj Bosne izmeren je 15. maja 2014. godine kada je bio 7,21 metar, pri čemu redovna visina kote odbrane od poplava u Doboju iznosi tri metra, a vanredna 4,5 metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo