MECI U FICA ZBOG UKRAJINE? Slovački premijer još u teškom stanju posle atenata koji je otvorio mnoga pitanja o bezbednosti

A.Vojinović

18. 05. 2024. u 07:00

KAKO je došlo do toga da premijer Slovačke Robert Fico dobije pet hitaca u telo iz blizine i da li je pesnik Juraj Cuntula (71) jedini odgovoran za atentat pitanja su koja su i juče ostala bez odgovora. O okolnostima napada na jednog evropskog predsednika vlade slovački zvaničnici ne daju previše detalja, sem da je atentat bio politički motivisan, što je dalo vetar u leđa spekulacijama da su Ficovi stavovi koji odstupaju od zvanične politike EU i NATO, čija je Slovačka članica, mogli da budu neki od ključnih motiva za pokušaj ubistva premijera. Na meti kritika juče su se našli članovi Ficovog obezbeđenja koji su, prema mišljenju analitičara, zakazali u zaštiti najvišeg državnog zvaničnika.

МЕЦИ У ФИЦА ЗБОГ УКРАЈИНЕ? Словачки премијер још у тешком стању после атената који је отворио многа питања о безбедности

Foto Tanjug/AP

Slovačka vlada saopštila je juče da će Fico ostati na intenzivnoj nezi u bolnici "Ruzvelt" u Banatskoj Bistrici, gde je posle atentata i operisan.

- Njegovo stanje i dalje je ozbiljno, ali je premijer pri svesti. Slovačka vlada funkcioniše normalno - izjavio je juče slovački ministar odbrane i zamenik premijera Robert Kalinjak.

Zvaničnici su istakli i da će se lekarski konzilijum sastati u ponedeljak, odlučiti o daljem lečenju Fica i o njegovom eventualnom premeštanju u Bratislavu.

Novoizabrani predsednik Peter Pelegrini je posetio koalicionog partnera:

- Ne možemo reći da je opasnost prošla, jer je premijer Fico za dlaku izbegao smrt. Da je metak prošao samo nekoliko milimetara pored, govorili bismo o njemu kao pokojnom premijeru. Fico se seća svega i zapanjen je koliko se sve brzo odigralo. Bio je pri svesti kada je odveden u bolnicu i seća se da mu je ukazana prva pomoć.

Bivši pripadnik specijalne jedinice policije Češke Lumir Nemec ocenio je da su telohranitelji slovačkog premijera napravili nekoliko grešaka. Nemec je, na osnovu snimaka sa mesta napada, istakao da telohranitelj koji je stajao desno od Fica nije posmatrao deo ispred premijera za koji je bio zadužen.

- Telohranitelji su morali da budu bliže premijeru, jer je prilazio grupi ljudi - rekao je Nemec za slovački portal "Aktualiti".

Portparolka Kancelarije inspekcijske službe Andrea Dobjašova izjavila je da je istraga o postupanju telohranitelja premijera Slovačke već pokrenuta.

- U trenutku kad su svi skočili na napadača, jedan telohranitelj je trebalo da se baci na Fica i da ga zagrli. Da napadač nije bio sam, dok je Fico ležao na zemlji sam, drugi čovek je mogao da dođe s druge strane i da ga ubije na mestu - rekao je Nemec.

Do atenatata je došlo posle meseci dubokih podela u slovačkom političkom i društvenom miljeu. Ficu se osim odstupanja od jedinstvenog stava EU i NATO, na unutrašnjem planu zamerala kontroverzna reforma pravosuđa i najava ukidanja javnog emitera RTVS koje su izazvale masovne proteste u više slovačkih gradova predvođene opozicijom. Novi zakon podrazumevao je raspuštanje kancelarije specijalnog tužioca, niže kazne za korupciju i finansijske prekršaje, te ograničavanje zaštite za uzbunjivače. Opozicija je tvrdila da bi te odredbe zaštitile saveznike aktuelne vlade od krivičnog gonjenja i da bi ugrozile fondove EU. Uprkos svemu, sporni zakon je usvojen ove godine, dok se o promeni poslovanja TV raspravljalo na sednici vlade uoči atentata.

Pojedini svetski zvaničnici ocenjuju da je na atentat uticao Ficov stav o sukobu u Ukrajini i zalaganje za diplomatsko rešenje rata. Mađarski premijer i Ficov blizak saradnik Viktor Orban smatra da je opravdana pretpostavka da postoji veza između atentata na slovačkog premijera i rata u Ukrajini.

- Malo država je govorilo glasom mira, osim Mađarske, Vatikana i Slovačke odnedavno. Snažni centri moći imaju interes u nastavljanju rata u Ukrajini. Sigurno da je napadač bio levičar i za rat i da zato pretpostavke o vezi između atentata i rata nisu neopravdane, jer iza političara koji su za rat stoje velike snage. Oni koji su za mir ne smeju da se plaše i moraju da se suoče sa carstvom Soroša i, ako bude neophodno, američkom spoljnom politikom i jasno da kažu da je u interesu Evrope da se strane vrate za pregovarački sto - zaključio je Orban.

Policija pretresla stan napadača

NACIONALNA kriminalistička agencija pretresla je juče ujutru stan napadača Juraja Cuntule (71) u Levicama, u kojem živi sa suprugom. Forenzički tehničari su navodno pronašli potrebne tragove. Stručnjak za oružje Ludovit Miklaneka za portal "Pravda" izjavio je da je iz postupaka atentatora bilo jasno da ovo nije prvi put da drži oružje u rukama. Cuntula je koristio standardni pištolj od devet milimetara, koji ima do 15 metaka u šaržeru. "Jasno je da je ta osoba znala kako da rukuje oružjem. Atentator je mogao da stekne iskustvo u privatnoj službi obezbeđenja, gde je ranije radio", rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo