S KINOM ĆEMO ISTRAŽIVATI SVEMIR: Potpisani stateški memorandumi o naučnoj saradnji

Lj.B.

17. 05. 2024. u 12:09

Ministarka nauke Jelena Begović rekla je da su sa NR Kinom potpisana dva memoranduma o uključivanju Srbije u istraživanje svemira, kako bi se on mogao iskoristiti u mirnodopske svrhe, za razvoj tehnologije i za razvoj inovacija. Treći memorandum se odnosi na iskorenjivanje siromaštva.

С КИНОМ ЋЕМО ИСТРАЖИВАТИ СВЕМИР: Потписани статешки меморандуми о научној сарадњи

Foto: Goran Čvorović

Tokom posete predsednika NR Kine Si Đinpinga Srbiji potpisana su tri memoranduma o razumevanju u oblasti nauke.

Ministarka nauke Jelena Begović je rekla da sa Kinom već imamo strateške projekte kojima su otvorena vrata našim naučnicima - da se spoje sa adekvatnim institutima i fakultetima u Kini, kako bi zajedno radili na projektima od biotehnologije do veštačke inteligencije.

Tri potpisana memoranduma su drugačija - prva dva memoranduma su vezana za Kinesku agenciju za istraživanje svemira.

"Dva memoranduma su vezana za naše uključivanje u to kako svemir iskoristiti u mirnodopske svrhe za istraživanje, za razvoj tehnologije i za razvoj inovacija. Jedan od ovih memoranduma podrazumeva i izgradnju lunarne stanice na kojoj već kineski partneri rade i možda jednog dana i naši istraživači budu mogli da rade u jednom potpuno drugačijem okruženju na Mesecu, ili u orbiti Meseca, i da svoje eksperimente postavljaju u ekstremnim uslovima sa smanjenom gravitacijom", rekla je Begovićeva.

Treći memorandum se odnosi na iskorenjivanje siromaštva.

"Zajedno sa kineskim partnerima razvijemo modele, pre svega primene novih tehnologija u poljoprivredi kako bi se smanjilo siromaštvo na globalnom nivou i to jeste vezano za ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija, ali i za Inicijativu Pojas i put", ukazala je ministarka.

Naučna saradnja donosi nam pristup novim tehnologijama

Podseća da je za vreme nedavnog boravka kineskog predsednika najavljeno da će 300 naših studenata dobiti šansu da studira u Kini, kao i da će 50 naših naučnika boraviti u Kini na nekom od njihovih najboljih instituta, odnosno fakulteta.

"Čekamo još detalje od kineskih partnera, ali mislim da je to sjajna šansa i za povezivanje, i za nadogradnju znanja i, na kraju krajeva, za proširivanje istraživačkih aktivnosti naših istraživača", rekla je Begovićeva.

dnje između Srbije i Kine: Nova era u trgovini između dve zemlje

To će nam, ističe, doneti pristup novim tehnologijama koje se izuzetno brzo razvijaju u Kini.

"Znači u oblasti medicine, biomedicine, biotehnologije, veštačke inteligencije, obrade, velikih podataka. Kina jednostavno sada počinje da prednjači u svetu u mnogim od tih oblasti i mislim da treba uvek učiti od najboljih i vratiti te ljude u Srbiju, dati im infrastrukturu da mogu dalje da rade ovde u Srbiji i da donesu ta nova znanja", istakla je ministarka nauke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!