PODVIZI KAPETANA BRIKA "SPLENDIDO" Pronađen dnevnik najslavnijeg bokeljskog pomorca Iva Vizina, svedočanstvo o putovanju oko sveta

Vitka Vujnović

03. 05. 2024. u 16:35

DNEVNIK najslavnijeg pomorskog kapetana iz Boke Iva Vizina (1806-1868), koji je obrazovanje stekao u Boki, a završio na nautičkom institutu u Trstu, dugo je smatran izgubljenim. Pronašao ga je u Nacionalnoj biblioteci Austrije, priredio i objavio kao fototipsko izdanje pomorski kapetan Predrag Kuzmanovski.

ПОДВИЗИ КАПЕТАНА БРИКА СПЛЕНДИДО Пронађен дневник најславнијег бокељског поморца Ива Визина, сведочанство о путовању око света

foto:V.V.

Dnevnik je sažeto, ali upečatljivo svedočanstvo o sedmogodišnjem putovanju bokeljskog brika "Splendido" oko sveta, od 1852. do 1859. godine, kaže za "Novosti" kapetan Kuzmanovski, koji je prethodno objavio i knjigu o Bokelju, kapetanu Stevanu Vukotiću - prvom Srbinu koji je oplovio svet.

- Proučavajući materiju o kapetanu Vizinu naišao sam u doktorskoj disertaciji jednog doktoranta iz Austrije koji se bavio istraživanjem puta oko sveta austrijskog broda "Navara". "Navara" je plovio oko sveta skoro u isto vreme kada i "Splendido". To mi je dalo povoda da potražim Dnevnik u austrijskom arhivu. Taj dokument nije zaveden kao "Dnevnik Splendida" ili kao "Dnevnik kapetana Iva Vizina". Njegov naziv ne upućuje odmah da se radi o tom dokumentu, pa je moguće da je to razlog zašto ga je bilo teško pronaći - ispričao nam je kapetan Kuzmanovski.

Počasna zastava i viteški krst

DNEVNIK je bio Vizinov poklon austrijskom caru Francu Jozefu I. Postao je deo careve lične biblioteke, a kasnije deo fonda Austrijske nacionalne biblioteke. Austrijski car je nagradio Vizina počasnom zastavom "Merito navali", najvećim priznanjem u trgovinskoj mornarici toga doba i odlikovao ga Viteškim krstom.

"Dnevnik Splendida" objavljen je 11. juna 1860. godine i vredno je svedočanstvo velikih podviga naših pomoraca, objašnjava Kuzmanovski.

Kapetan Vizin odabrao je da njegov lični dnevnik, ne onaj službeni brodski, ilustruje najbolji slikar tog vremena, Đuzepe Riger. Tako su zapisi o plovidbama i događajima dobili izvanredne ilustracije broda, bitke sa četiri gusarska broda, predela kojima je "Splendido" prolazio. Izuzetni Dnevnik kapetana Iva Vizina uskoro će biti predstavljen publici u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao