"ZABRINJAVAJUĆE JE..." Poznati doktor analizirao udarac koji je dobio Đoković

Novosti online

14. 05. 2024. u 14:23

Srpski teniser Novak Đoković je nakon meča drugog kola mastersa u Rimu pogođen flašicom u glavu, a sada je poznati doktor Šon Mulen analizirao celokupnu situaciju.

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ЈЕ... Познати доктор анализирао ударац који је добио Ђоковић

FOTO: Tanjug/AP

On je na društvenim mrežama izneo svoju analizu i istakao da je ovaj udarac mogao da ima veoma ozbiljne posledice.

 - Nedavno sam analizirao incident u vezi sa teniskom zvezdom Novakom Đokovićem, koga je slučajno udarilo u glavu nešto što je izgledalo kao delimično puna boca za vodu od nerđajućeg čelika. Da bih razumeo fizički uticaj, koristio sam veštačku inteligenciju da izračunam silu boce kada je udarila u Novakovu glavu. Proračuni sugerišu da je sila udarca bila 79,2 Njutna - skoro kao pas srednje veličine koji skače na vas - navodi dr Mulen.

Dodao je da ovakvi udarci mogu uticati na funkcije mozga vezane za koordinaciju pokreta i da to može uticati na učinak na terenu.

 - Iz neurofiziološke perspektive, takav uticaj na desnu prednje-parijetalnu regiju može biti prilično zabrinjavajući. Ova oblast mozga je kritična za funkcije vezane za koordinaciju pokreta i obradu senzornih informacija. Početni simptomi mogu se kretati od glavobolje i vrtoglavice do suptilnijih kognitivnih poremećaja kao što su poteškoće u koncentraciji ili pamćenju strategija i igara. Za sportistu kao što je Đoković, čiji se stil igre u velikoj meri oslanja na preciznost, izdržljivost i strateško razmišljanje, čak i mala oštećenja mogu uticati na njegov učinak - dodao je dr Mulen.

Na kraju je zaključio da je važno pratiti reakcije u narednih 24 do 48 sati.

 - Od 24 do 48 sati nakon takvog incidenta, najvažnije je pratiti znake potresa mozga ili drugih neuroloških poremećaja. Ovi simptomi mogu potencijalno da poremete njegov učinak na turnirima koji su u toku, utičući na vreme reakcije i donošenje odluka pod pritiskom. Neophodno je da ga medicinski profesionalci procene kako bi se osiguralo da nema ozbiljnih povreda i da bi vodili siguran povratak u igru - zaključio je dr Šon Mulen.

Podsetimo, nakon ovog incidenta, Đoković je igrao meč protiv Alehandra Tabila u kom je ubedljivo poražen 2:0.

BONUS VIDEO: Pečat najboljeg - Koje rekorde sada juri Novak Đoković?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!