BIO JE NAJBOLJI U SVOME RODU: U Aleji zaslužnih građana na neogeradskom Novom groblju, sahranjen Svetomir Arsić Basara (1928- 2024)

M.A.K.

15. 05. 2024. u 17:05

VAJAR i pisac, akademik Svetomir Arsić Basara (1928-2024) nije svoje uzore tražio po belome svetu, već u tradiciji i kulturi svoga naroda, kako bi, veran svojim korenima, imao pravo na budućnost, i on i njegov narod, rekao je juče, opraštajući se od ovog velikog umetnika, rodoljuba i patriote, u Aleji zaslužnih građana, na beogradskom Novom groblju, ministar kulture Nikola Selaković.

БИО ЈЕ НАЈБОЉИ У СВОМЕ РОДУ: У Алеји заслужних грађана на неогерадском Новом гробљу, сахрањен Светомир Арсић Басара (1928- 2024)

Foto. Z. Jovanović

- Basara je bio najbolji predstavnik svoga roda srpskog, uprkos svim nedaćama sa kojima se i naš rod i on sam suočavao na svetim kosovskim prostorima - naglasio je Selaković, koji se obratio kao izaslanik predsednika Aleksandra Vučića. - Šta reći danas o ovome čoveku, koji je svojom skromnošću za života, ako ništa drugo, ono zadao lekciju nama, njegovim savremenicima, kako treba živeti, a svojom veličinom, ne samo kao umetnika i pisca, već i kao čoveka, zadao zadatak budućim pokolenjima, na prvom mestu srpskih umetnika. Iako je bio umetnik svetski priznat, iako je video i proputovao sveta, više od svega na tom svetu voleo je svoj zavičaj - svoju Šaru, Sevce, na onom mestu kada se od Sredačke ka Sirinićkoj župi, preko Prevalca, sa Brezovice vide cela Jezerska planina i Kosovo i Metohija. Voleo je svoje Kosovo i Metohiju, svoj rodni kraj, i bio mu odan za sve vreme svoga života, sve dok je za to postojalo pretpostavki. Voleo je svoju Srbiju, čiji je izdanak bio.

Ispisao put večnosti

Foto. Z. Jovanović

 

MINISTAR Selaković se prisetio i da je Basara rođen 15. maja (na današnji dan), i da je imao nameru još u petak da se čuje sa njegovom porodicom, kako bi se najavio da želi da mu čestita rođendan:

- I, kako to život udesi, jedna za drugom obaveza vas zapljusne i tako dođe predveče, izlazimo iz Muzeja savremene umetnosti, uzimam telefon da pozovem njegovu Jelenu, ali telefon zvoni, Jelena zove mene i saopštava mi ovu tužnu vest. Vest je za nas tužna, za njega je srećna, on je ispisao put večnosti svojim velikim delom, onim što je ostavio našem rodu i pokazao kako može poreklo, istorija i tradicija da vas u vremenu budućem nadahne da živite, stvarate, da se borite.

Podsećajući na Basarinu bogatu biografiju, ministar kulture naglasio je i to da je bio sin Nikole Arsića, "dobrovoljca Velikog rata, koji se iz Amerike vratio i najpre bio u Bizerti na obuci, a onda učestvovao u bici za Kajmakčalan i ostalim bitkama na Solunskom frontu, ali i u svim bitkama koje su tome sledile, u kojima je srpski narod ostvario san o vekovnoj slobodi". Kao i da je ovaj istaknuti član SANU, punih 30 godina, i sam, iako nije bio punoletan, bio borac u Drugom svetskom ratu.

- Samo ona Srbija koja pamti svoje velikane, poput ovoga koji danas na večni počinak odlazi pred nama, baš kao što je Svetomir Arsić Basara, ima pravo na budućnost. Zbog toga smo mi danas ovde, uz obećanje da ćemo mu biti dostojni potomci, uz obećanje njegovoj porodici i svim njegovim poštovaocima da ga nikada nećemo zaboraviti - zaključio je Selaković.

O životnom, skulptorskom i akademskom putu govorio je, ispred Odeljenja umetnosti SANU, kome je Basara pripadao, akademik i kompozitor Ivan Jevtić. Orpoštaju od umetnika prisustvali su, uz ćerke Gordanu i Jelenu sa porodicama, prijatelji, poštovaoci, kolege, zemljaci... Između ostalih, akademici Zoran Knežević (predsednik SANU), Svetislav Božić (kompozitor), Sava Halugin (vajar), Miodrag Tabački (kostimograf), profesor FLU Dimitrije Pecić, slikar Dobri Stojanović i mnogi drtugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića