GDE JE SRPSKA VOJVODINA :Panel Fondacije "Za srpski narod i državu" u Sremskim Karlovcima(FOTO)

J. S.

16. 05. 2024. u 19:53

U SREMSKIM Karlovcima u kojima je 1848.godine održan crkveno-narodni sabor Majska Skupština na kojoj je proglašena autonomna oblast Srpska Vojvodina, danas u svečanoj sali Bogoslovije Fondacija "Za srpski narod i državu" priredila je panel a na kojem se govorilo o stvaranju temelja našeg nacionalnog identiteta na ovim prostorima.

ГДЕ ЈЕ СРПСКА ВОЈВОДИНА  :Панел  Фондације За српски народ и државу  у Сремским Карловцима(ФОТО)

Fondacija "Za srpski narod i državu"



 Panelisti dr Nikola Banjac, Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, dr Mile Bjelajac, direktor Instituta za noviju istoriju Srbije i Branko Ćuričin, protojerej-stavrofor, podsetili su javnost na važnost tih događaja kao osnovi za dalja politička nastojanja Srba da osnaže nacionalnu svest i dalje razvijaju i unapređuju naše društvo u celini.  - Srbija je jedan nebeski mozaik, i svaka kockica i svaki čovek u tom mozaiku je zlata vredan i dragocen. U prošlosti i u sadašnjosti. Svaki kraj Srbije ugradio je sebe u našu državu i zajednicu. Zato se moramo svakog tog kamička uvek sećati. Jedan od tih kamena temeljaca je i Majska skupština, kada su Srbi sa ove strane Save i Dunava stvorili srpsku Vojvodinu, iz svog srca i duše, sanjajući san koji će dosanjati u novembru 1918. godine da se prisajedine svojoj matici Srbiji i da stvore zajedničku i nerazrušivu jedinstvenu Srbiju u večnosti. Tim herojima slavnih dana 1848-1849. godine, njihovoj bespoštednoj borbi i žrtvama poklanjamo ovaj panel  rekao je dr  Banjac.
Događaj u Karlovcima započet je intoniranjem himne Republike Srbije, a u prvom redu među uvaženim gostima našli su  se i premijer Miloš Vučević rektor Bogoslovije Jovan Milanović, ministri Vlade Republike Srbije, brojni učenici Bogoslovije i drugih fakulteta iz Novog Sada, i druge zvanice.
 - Panel koji je organizovala Fondacija vratila je sećanja na ta teška dešavanja iz revolucije. Za mene je najveća poruka o jedinstvu i slozi srpskog naroda ma gde živeo u tim vremenima, kada je zahvaljujući ogromnoj žrtvi Srba sa svih strana uspela da se izbore za ono što se tada zvalo vojvodstvo Srbije, odnosno Vojvodina Srbije -  poručio je Petar Đurđev.
Posebnu pažnju izazvala je diskusija na temu uzroka i pokretača revolucionarnih kretanja u 1848-1849 u Evropi, uz osvrt na to kakav je bio položaj srpskog naroda na Balkanu u tom momentu.

   Razgovaralo se i o temeljima srpske ideje u Vojvodini iz različitih perspektiva, zatim o toku rata do kraja 1849. godine i ruske intervencije, o stvaranju Srpske Vojvodine odnosno Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata, kao i posledicama tih dešavanja na današnju situaciju. Protojerej-stavrofor Branko Ćuričin održao je  emotivnu besedu o stradanju Srba u revoluciji 1848/9  kao i  Novog Sada.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo