VELIKANI UTKANI U NEZABORAV: Znamenitostima i manifestacijama Vrnjčani čuvaju uspomene na legendarne glumce

G. ĆIROVIĆ

03. 05. 2024. u 13:04

BROJNIM urbanim znamenitostima i tradicionalnim kulturnim manifestacijama, kao retko gde u Srbji meštani Vrnjačke Banje na jedinstven način odaju dužno poštovanje i čuvaju uspomene na preminule velikane srpskog glumišta koji su svojim rolama ostavili neizbrisiv trag, kako na pozorišnoj sceni, tako i na malom i velikom ekranu, i koji su bili redovni, dragi gosti prestonice srpskog kontinentalnog turizma.

ВЕЛИКАНИ УТКАНИ У НЕЗАБОРАВ: Знаменитостима и манифестацијама Врњчани чувају успомене на легендарне глумце

G.Šljivić

Već deceniju i po tako se početkom avgusta u Vrnjačkoj Banji svake godine održavaju tradicionalni „Dani Bate Stojkovića“, i to u amfiteatru koji ponosno nosi ime ovog našeg legendarnog glumca i u okviru kojeg se nalazi i njegova spomen-soba. Na ovom mestu posetioci i poštovaoci Batinog lika i dela mogu da vide njegovo odelo, kravate, muštiklu i lulu, pepeljaru iz Ateljea 212, kišobran, štap, originalna scenarija, knjige, omiljenu fotelju, isečke iz novina, fotografije sa snimanja filmova i pozorišnih predstava, kao i jedan deo brojnih značajnih nagrada i priznanja.

G.Šljivić

 

- Između Bate i Vrnjčana postoji posebna veza, što je i on mnogo puta naglašavao. Uživao je u banjskoj atmosferi, druženju sa svojim domaćinima, prijateljma, ovdašnjim kafanama, neobaveznom ćaskanju sa konobarima, šetnji parkom ili promenadom. Veliki glumac, veliki gospodin, a još veći čovek i prijatelj. Sve do svoje smrti 2002. bio je redovno naš dragi gost – priča Nikola Džamić, inicijator manifestacije „Batini dani“ kojom Vrnjčani čuvaju uspomenu i na Batu Stojkovića, ali i na ostale naše glumce.

G.Šljivić

 

Nedaleko od Amfiteatra, u jednom od najlepših delova vrnjačkog centralnog parka, uz pomoć SB „Merkur“ čiji je bio promoter, postavljena je bronzana statua u prirodnoj veličini Dragana Nikolića, nezaboravnog Prleta, Džimija Barke, Flojda, Popaja, Ušketa…

G.Šljivić

 

- Legendarni lepi Gaga bio je promoter „Merkura”, ali nikada ništa nije tražio za uzvrat, čak se i ljutio kada mu neko ponudi novac. Taj odnos sa Vrnjčanima najlepše je objasnila njegova Milena Dravić koja je prilikom svečanog otvaranja statue u video poruci poručila - „Hvala Vrnjačkoj Banji i „Merkuru“ što su mog Dragana sa neba spustili na zemlju“ - dodaje Džamić.

U istom parku, jedan pešački most poneo je ime „Ko to tamo peva“ po najboljem i najgledanijem filmu domaće kinematografije 20. veka. U kojem su upravo Bata Stojković i Dragan Nikolić ostvarili, po oceni i kritičara i publike, sjajne glumačke role.

G.Šljivić

 

- Sve te ljude, glumačke legende, imali smo priliku, privilegiju i čast da lično upoznamo, ali ne samo kao glumce, već kao drage goste Vrnjačke Banje. Upoznali smo ih u kafani, u šetnji, na klupi u parku. Kao ambasadori svog turističkog mesta, u tom prvom, neposrednom i nenametljivom kontaktu sa njima, ostvarili smo neraskidivu vezu i prijateljstvo koje i danas ljubomorno čuvamo.

Ove Džamićeve reči na slikovit način potvrđuje i to da je upravo u centralnom vrnjačkom parku do sada zasađeno dvadesetak stabala različitog drveća posvećenih našim preminulim glumačkim legendama. Tako je za Batu Stojkovića zasađen hrast, za Dragana Nikolića platan, Bata Živojinović je dobio crveni javor, Marko Nikolić crvenu japansku šljivu, Milorad Mandić Manda lalino drvo, Nebojša Glogovac crveni keseten, a Ljubiša Samardžić jasen. Pored Gaginog platana zasađen je crveni kesten za njegovu Milenu, a svoje drvo imaju i Voja Mirić, Petar Kralj, Pavle Vujisić, Marinko Madžgalj, Miodrag Petrovića Čkalja, Zoran Radmilović…

G.Šljivić

 

- Stabla su nekako sađena po karakteru glumca i na taj način želimo da oni i dalje budu prisutni među nama. Mira Banjac je izrazila želju da za nju, kada za to dođe vreme, a iskreno se nadam da neće skorije, zasadimo jedan lep javor i to, kako je rekla, kraj hrasta njenog filmskig muža Bate stojkovića - naglašava Džamić. - Nastavljajući da čuvamo uspomene, ove godine za vreme „Batinih dana“ planiramo da u svojevrsnom „Parku sećanja“ posadimo i drvo za Miliovja Živanovića, velikog glumca i značajnog umetnika ne samo u lokalnim, već i u evropsmkim i svetskim okvirima, kao i za našeg Žarka Lauševića koji nas je prošle godine prerano napustio.

G.Šljivić

 

FESTIVAL FILMSKOG SCENARIJA

U Amfiteatru letnje pozornice „Danilo Bata Stojković“ i u lokalnom bioskopu, ove godine sredinom avgusta biće održan tradicionalni, 48. po redu Festival filmskog scenarija, najstarija manifestacija ove vrste u Srbiji. Tokom pet festivalskih dana, od 13. do 17. avgusta, pred stručnim žirijem i ljubiteljima sedme umetnosti u takmičarskom programu naći će se ostvarenja srpske kinematografije nastala između dva festivala.

AFIRMACIJA

ZNAMENITOSTI posvećene glumačkim legendama, po rečima Gorana Karavesovića iz vrnjačke Turističke organizacije, svakako su dodatno obogatile banjsku turističku ponudu.

- Svi oni su doprineli afirmaciji i popularizaciji našeg mesta dok su bili živi, a sada su filmski most, statua Dragana Nikolića, amfiteatar „Danilo Bata Stojković“, Batina spomen-soba, lokacije gde se naši posetioci rado fotografišu i tako šire sliku o lepotama Vrnjačke Banje – kaže Karavesović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)