ZA KOGA TUSK PLANIRA "ŠTIT ISTOKA"? Poljska ima novu taktiku odvraćanja, ulažu milijarde

Милица Шкорић
Milica Škorić

18. 05. 2024. u 16:02

POLjSKI premijer Donald Tusk, najavio je danas da će Poljska uložiti 10 milijardi zlota (oko 2,34 milijarde evra) u bezbednost svoje istočne granice, uključujući odgovarajuća utvrđenja.

ЗА КОГА ТУСК ПЛАНИРА ШТИТ ИСТОКА? Пољска има нову тактику одвраћања, улажу милијарде

Tanjug

- Doneli smo odluku da uložimo 10 milijardi zlota u našu bezbednost i pre svega u sigurnu istočnu granicu. Počinjemo veliki projekat izgradnje bezbedne granice, uključujući sistem utvrđenja, kao i takvo uređenje teritorije i ekološka rešenja, što će dovesti do toga da potencijalni neprijatelj neće moći da pređe ovu granicu - rekao je Tusk tokom predstavljanja plana odbrane i odvraćanja "Štit Istok" povodom obeležavanja 80. godišnjice bitke kod Monte Kasina, prenosi agencija PAP.

On je dodao da je poljska vlada već počela da izdvaja pomenutih 10 milijardi zlota, kao i da su odgovarajući radovi u toku.

- Ovaj plan nacionalne odbrane i odvraćanja nazvali smo 'Štit Istoka'. To će biti štit koji će nas zaštititi od potencijalnih agresora sa istoka i uplašiti neprijatelja, na 400 kilometara granice sa Rusijom i Belorusijom - poručio je Tusk.

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDER - Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!