RAT U UKRAJINI: Snažan ruski udar na centar Harkova; Ruske snage oslobodile Očeretino u DNR

Novosti online

05. 05. 2024. u 07:18 >> 23:19

RAT u Ukrajini ulazi u 801. dan. Ruske trupe šire svoja dejstva.

РАТ У УКРАЈИНИ: Снажан руски удар на центар Харкова; Руске снаге ослободиле Очеретино у ДНР

Foto MO Rusije

Napad na termoelektranu Slavjanskaja

Ruske snage su iz višecevnog raketnog bacača "smerč" pucale na termoelektranu Slavjanskaja, javlja Unian.

Teritoriju elektrane pogodilo je pet raketa, rekao je zamenik načelnika vojne uprave grada Nikolajevke, gde se zapravo nalazi termoelektrana.

Ukrajinski generalštab: Sto ruskih vazdušnih udara i 57 napada MLRS

Ukrajinski Generalštab je saopštio da su ukrajinski avioni u protekla 24 sata napala 13 područja koncentrisanja osoblja i četiri protivvazdušna raketna sistema ruskih trupa.

Jedinice raketnih snaga pogodile su jedan rejon koncentracije ljudstva, tri radarske stanice, dva sistema PVO i dva artiljerijska oruđa, saopštio je Generalštab Ukrajine.

U međuvremenu, Rusi su izvršili dva raketna i 100 vazdušnih udara i izvršili 57 napada višecevnim raketnim sistemima (MLRS) na položaje ukrajinskih trupa i naseljena mesta, navodi se u saopštenju.

Najmanje 14 povređenih u napadu na centar Harkova

U napadu na centar Harkova u poslepodnevnim časovima povređeno je 14 ljudi, saopštio je načelnik Regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov. Jedna žena je u teškom stanju.

Većina povređenih je zadobila povrede od krhotina stakla.

Ruski udar na centar Harkova

U ruskom napadu na centralni deo Harkova najmanje dve osobe su povređene, saopštio je gradonačelnik  Igor Terehov.

"Ruske snage u gađale centralni deo grada, u stambenoj zoni. Prema preliminarnim informacijama, ranjene su dve osobe", naveo je Terehov na Telegramu. 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

  • Ruski PVO sistemi su u prethodna 24 časa oborili 20 ukrajinskih dronova i dve navođene bombe „hamer“;
  • Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija su uništile: skladište raketnog naoružanja zapadne proizvodnje na području grada Odese, kao i radarsku stanicu za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva P-19 kod sela Kozjutovka u Harkovskoj oblasti. Osim toga, uništeno je skladište goriva Zajedničkog centra za logističku podršku Oružanih snaga Ukrajine, pogoni za proizvodnju raketnog goriva, kao i naoružanja za bespilotne letelice, ljudstvo i vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine u 108 okruga;
  • Grupa snaga „Zapad“ poboljšala je položaje na prednjem delu fronta i odbila šest napada ukrajinske vojske. Protivnik je izgubio do 305 vojnika i dva oklopna vozila. Tokom kontrabaterijske borbe uništeno je artiljerijsko oruđe D-20, samohodna haubica „gvozdika“, četiri haubice D-30 i artiljerijsko oruđe M119;
  • Grupa „Dnjepar“ je tokom prethodnog dana uništila koncentrisanje žive sile tri ukrajinske brigade i odbila jedan kontranapad. Protivnik je izgubio do 45 vojnika, samohodno artiljerijsko oruđe „paladin“, haubicu M777 i haubicu D-30;
  • Grupa snaga „Istok“ zauzela je povoljnije položaje. Gubici ukrajinske vojske iznose do 135 vojnika. Uništena su tri kamioneta, haubica FH-70, haubica „msta B“ i protivtenkovski top MT-12 „rapira“;
  • Južna grupa snaga zauzela je povoljnije položaje. Gubici ukrajinske vojske iznose do 290 vojnika. Uništena su dva automobila, haubica M777, tri haubice D-30, samohodna haubica „gvozdika“ i protivtenkovski top MT-12 „rapira“;
  • Grupa snaga „Centar“ potpuno je oslobodila mesto Očeretino u DNR i poboljšala taktičke položaje. Ukrajinske snage izgubile su do 380 vojnika. Uništen je jedan ukrajinski tenk „abrams“, dva borbena vozila pešadije, od kojih jedan „bredli“, oklopno vozilo i tri kamioneta. Tokom kontrabaterijske borbe uništena je haubica M777, samohodno artiljerijsko oruđe „krab“, laka haubica M102, haubica D-20, samohodno oruđe „gvozdika“ i haubica D-30.
     

Ugroženi položaji Ukrajinaca u Donbasu

Nakon pada Časova Jara, položaji ukrajinskih oružanih snaga u Donbasu biće ugroženi, piše „Independent“.

- Ako ruska vojska preuzme kontrolu nad ovim gradom, njihova artiljerija na uzvišenjima Časovog Jara slobodno će vršiti udare na ukrajinsku vojsku u Kramatorsku, Slavjansku, Konstantinovki i Družkovki - navodi se u članku.

Takođe se primećuje da će oslobađanje grada omogućiti da se Rusija približi punoj kontroli nad Donjeckom oblasti.

Odlaganje pomoći skupo košta Kijev

Odlaganje izdvajanja vojne pomoći Ukrajini, nedavno odobrene u Vašingtonu, skupo je koštalo Kijev, piše „Gardijan“.

- Šestomesečno kašnjenje u pružanju američke vojne pomoći... skupo je koštalo Ukrajinu. Ono je omogućilo Rusiji da preuzme stratešku inicijativu nakon neuspeha kontraofanzive Kijeva prošlog leta - navodi list.

U tekstu se napominje da, iako su prve partije artiljerijskih granata i raketa dugog dometa već stigle u Ukrajinu u okviru novog paketa pomoći, biće potrebno nekoliko nedelja da naoružanje i tehnika u velikim količinama stigne na liniju fronta.

Napadi na skladište municije

Oružane snage Rusije izvele su napad na skladište municije i vojnu bazu ukrajinske vojske u regionu Nova Bavarska u Harkovu, izjavio je za Sputnjik koordinator proruskog ilegalnog pokreta u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje izvore.

Požari nakon eksplozija

Načelnik ukrajinske Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Sergej Lisak saopštio je da je u eksplozijama u Dnjepropetrovsku oštećeno nekoliko infrastrukturnih objekata, a zabeleženi su i požari.

Intenzivan napad dronova

Ukrajinske snage intenzivirale su napade dronovima na gradove i sela u Hersonskoj oblasti, izjavio je za Sputnjik senator iz regiona Igor Kastjukevič.

- U poslednje vreme u Hersonskoj oblasti je intenziviran rad dronova Oružanih snaga Ukrajine na civilne objekte na levoj obali i infrastrukturi energetskog kompleksa - rekao je on.

Razumevanje u Ukrajini za dezertere

Dopisnik nemačke N-TV primećuje da je „iznenađujuće“ malo ljudi koji direktno osuđuju izbegavanje regrutacije u Ukrajini. Gotovo svaki Ukrajinac već ima ili rođaka ili poznanika koji je poginuo na frontu.

"Crna mrlja" za Zelenskog

Stavljanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog od ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova na poternicu je zapravo "crna mrlja za zločinca", smatra poslanik Državne dume sa Krima, član Komiteta za bezbednost Mihail Šeremet.

- To je jasan signal zapadnim kustosima Zelenskog da ga Rusija više ne doživljava kao političara i predstavnika ukrajinske vlade - rekao je Šeremet, prenosi RIA Novosti .

Sve manje stranih plaćenika u VSU

Došlo je do odliva stranih plaćenika iz redova Oružanih snaga Ukrajine, a među razlozima su veliki gubici i besmislena naređenja, izjavio je za RIA Novosti senator iz Hersonske oblasti Igor Kasjukevič.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TO SU BESMISLICE, NE TREBA IM TO: Taker Karlson o tvrdnjama da Rusija planira da napadne Evropu