KADA NEKO KAŽE TURSKA: Da li i vi pomislite na ukusne, slatke baklave i divno, plavo more?
04. 06. 2018. u 08:00
Jedan od najstarijih recepata za slatkiš najsličniji baklavi, pronađen je u kineskom kuvaru dinastije Juan, još 1330. godine, pod nazivom „gulah“

Alanja
Baklava je vrsta veoma, slatke pite koja može imati i do 70 tankih kora. Baklava je orijentalna poslastica popularna u našim krajevima i okolnim zemljama. Nekada su te kore pravljene isključivo ručno, dok se danas mogu kupiti, ne samo gotove kore, već i gotove baklava. i to ne samo po poslastičarnicama i restoranima orijentalne kuhinje, već i u svakom marketu.
Ručno pravljene kore sastoje se od brašna, jaja, mleka, sode bikarbone, griza i pšeničnog skroba, a kao nadav se uglavnom koriste orasi, pistaći, badem, suvo grožđe, al ii brojni drugi sastojci u novije vreme. Baklava se preliva šećernim sirupom, a često joj se dodaje i cimet ili korica limuna, radi još boljeg ukusa.
Turski institut za standardizaciju (TSE) odlučio je 2015. godine da baklavu, zaštiti kao deo svog kulturnog nasleđa, s ciljem da se standardizuje proizvodnja jedne od najpoznatijih poslastica.
Kao jedan od razloga standardizacije navodi se da je u poslednje vreme uočeno niz nepravilnosti kada je u pitanju proizvodnja baklave, odnosno pokušaj obmane potrošača tako što su u njenoj proizvodnji korišćeni nepropisni sastojci.

Baklave su nezaobilazan deo trpeze u hotelima na Antalijskoj obali, pa ćete, ukoliko odaberete ovu destinaciju za letovanje, imati priliku da uživate u ovoj poslastici na sto načina.

Osim toga, možda ćete prvi put zaigrati golf na nekom od hotelskih terena u Beleku, možda ćete se upustiti u šoping i cenkanje na ulicama Antalije i Alanje, uživati u šetnji gradski jezgrom Kemera ili se upoznati sa antičkim kulturnim ostavštinama Antalije i Sidea. Šta god da odabereta, ne zaboravite da to začinite slatkim zalogajem baklave.
Side

Ako se još uvek niste odlučili za destinaciju, a razmatrate Tursku kao opciju, u turističkoj agenciji 1 A Travel mogu vas posavetovati o svemu što bi moglo da vas zanima vezano za polazak, boravak, dobar izbor hotela, kao i naravno, gde su najbolje baklave.


TonySoprano
04.06.2018. 08:08
Ne. Pomislim na sve one srpske devojke koje su mučili 500 godina i svu srpsku decu koju su poturčili.
ne!
Ja pomislim na janjičare i nabijanje na kolac, a baklave me asociraju na Gorance...a vi sad nemojte da objavite, a kod većine naroda je asocijacija ista pokazalo je nezavisno istraživanje pre tri godine.
Ne.Prvo pomislim na kosovsku bitku, cele kulu,cukur cesmu, harac i tako dalje.Najozbiljnije, i zto nikada necu da odem tamo bilo gde i ikada.
Prvo na šta pomislim kad čujem Turska ili Turci je "Čele kula" u Nišu, a zatim redom: danak u krvi, poturice, seobe Srba, spaljivanje crkava i manastira, srpski ustanci i srpsko-turski ratovi, hajduci, uskoci, Mongolija odakle su Turci došli i tako redom.
Komentari (25)