Kakvi su konobari u Srbiji
19. 04. 2017. u 22:41
Odliv turističkih radnika u inostranstvo može se rešiti samo novom obukom. Većina primedaba se odnosi na nedostatak osmeha, čistoću kose, znanje jezika...

Thinkstock
OSMEH, čista kosa, isečeni nokti, pokrivena tetovaža, blag naklon, pogled pravo u oči, znanje jezika i još mnogo neophodnih osobina koje se u turizmu podrazumevaju - nemaju konobari u našoj zemlji.
Činjenica je da je Srbiju poslednjih godina napustilo oko 20.000 kuvara i konobara, što je dokaz da smo deo globalnog sveta gde dobri radnici lako nalaze drugi posao. Jedini način da se zadrži kvalitetna usluga u našoj zemlji je neprestana edukacija novih kadrova.
- U redovnim kontaktima sa hotelijerima uočeno je da postoje određene neusklađenosti na tržištu koje ograničavaju rast, a ključni problem je radna snaga - kaže Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i restoratera HORES. - Većina primedaba se odnosi na nizak nivo znanja i veštinu kadrova koji su upravo završili turističke škole. Dok se direktori žale da ne mogu da nađu odgovarajuće radnike, u isto vreme, od nezaposlenih sam saznao da su na razgovorima za posao odbijani jer nisu imali dovoljno veština i iskustva.
Naime, HORES-ovo istraživanje je pokazalo da nezaposleni nemaju osobine ni veštine koje su poslodavcima potrebne. Ovo je posebno izraženo u zanimanjima: kuvar, konobar, barmen, sobarica, recepcioner, pekar i poslastičar. Svi poslodavci su naglasili da je osam ličnih osobina (od kojih su najvažnije motivisanost, komunikativnost, lična higijena) presudno kada biraju radnika, kao i veštine.
- Akademija HORES je prepoznala potrebe poslodavca i u Zlatiborskom, Raškom, Kolubarskom i Moravičkom okrugu su već organizovane obuke - kaže Darko Đurović, direktor Regionalne razvojne agencije. - Prvo se pravi selekcija radnika da li imaju odgovarajuće osobine, a zatim se unapređuju njihove poslovne veštine prema potrebama poslodavaca. - Obuka se radi po okruzima i pored teorije i prakse, imaju i praktičan deo u restoranu ili u nekom od 125 hotela širom Srbije gde ih poslodavci posmatraju i biraju. Ispit traje osam časova. Od 500 obučenih, zaposlilo se 425 radnika.
Od prošle godine su sobarice i recepcioneri prvi put dobili standarde Ministarstva prosvete i sada konačno postoje kao zanimanje u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.
TRAŽENE OSOBINE
* recepcioner: brz, da izučava potrebe gostiju po zemlji njihovog porekla
* kuvar: kreativan, inovativan sobarica: da uočava navike gostiju
* barmen: uredan, čist, pedantan
* konobar: predusretljiv, da uspostavlja kontakt očima, nasmejan
* bagažista: nasmejan, neposredan

MALO KUVARA
OD 3.800 mladih koji završe turističke škole, njih 2.000 su turistički tehničari, a samo 1.800 kuvari i konobari. Ovaj nesrazmer je neverovatan, jer u Srbiji postoji 750.000 kafanskih stolica (bez bašta) koje neko mora da usluži. U isto vreme kuvari lako pronalaze posao u inostranstvu. Zbog toga HORES radi na obuci za najtraženija zanimanja.
Cica
19.04.2017. 23:22
Ako uzmemo u obzir kako su placeni i koliko rade nasi konobari su odlicni,zlatni.
Stalno se spominje da dobrivradnici lako nadju novi posao a to mi jako smeta. Tesko ce se naci los radnik vec slabo placen radnik. Nasi radnici koje ovi nasi nazovi biznismeni nazivaju neradnicima, kada odu u inostranstvo odjednom postanu super radnici zato sto su napokon placeni adekvatno.
@Nebojsa007 - Manje filozofije vec put pod noge i na brod ili u inostranstvo i imaces posao i dobru platu.Ako ostanes ostaces u filozofiji i stalno ce nesto da ti smeta.Tvoja odluka
I po mogućnosti da rade za minimalac, ili još bolje bez plate...Naši radnici su najbolji u svetu, a ovde kad ne primaju normalnu platu mogu samo da plaču a ne da budu nasmejani...
Nije problem u radnicima nego u poslodavcima, zakonu o radu, inspekciji rada, drzavnim ustanovama koje su povezane direktno i indirektno sa radom tih ljudi, odnosno nas
Komentari (8)