Koja su prava srpska jela?
01. 10. 2016. u 21:45
Tim stručnjaka pokrenuo projekat koji će definisati našu nacionalnu kuhinju. Rezultati kao vodič za gastronomsku ponudu domaćih hotela i restorana

ŠTA je autentična srpska kuhinja? Koja su to jela i pića za koja možemo reći da su deo srpske tradicije, koja nas karakterišu, a u isto vreme i razlikuju od ostalih kuhinja sveta? Da li smo u stanju da definišemo i blisko odredimo srpsku trpezu bez bojazni da nam neko može zameriti njenu autentičnost?
Na ova pitanja odgovore će uskoro dati stručnjaci gastronomije koji su pokrenuli veliki projekat "Srpski sto", a istraživanjem će biti pokriveni svi krajevi u kojima žive Srbi.
- Da bismo dali prave odgovore moramo da krenemo od istorije srpske kuhinje, da razgovaramo sa istaknutim stručnjacima iz oblasti poljoprivrede, enologije, proizvodnje rakije i da proučimo na hiljade pisanih izvora. Posao je veliki, ali kada ga završimo, dobićemo listu sa stotinu srpskih jela, pića i brendova - objašnjava Negovan Stefanović, istoričar gastronomije i rukovodilac projekta.
On naglašava da će istraživanjem biti pokrivene sve geografske celine sa srpskim stanovništvom, ali i da je cilj projekta da rezultati budu smernica domaćim restoranima, hotelima i etno-kućama kako da naprave autentičnu gastronomsku ponudu.

- Već postoje ugostiteljski objekti koji su prepoznali važnost ovog istraživanja, pa je tako "Stara srpska kuća" s Novog Beograda prvi restoran sa sertifikatom "Srpski sto". U njemu možete da jedete specijalitete poput sira iz mješine, cicvare sa medom, mač cara dušana, tagaru, uštipke... Pored toga, posle prve faze projekta otvorićemo i sajt "Srpski sto", a na kraju i objaviti enciklopediju. Očekujemo i uspešnu saradnju sa Turističkom organizacijom Srbije - najavljuje Stefanović.

STRUČNI TIM
ČLANOVI stručnog tima projekta "Srpski sto" su: prof. dr Miladin Ševarlić, vodeći agroekonomista u Srbiji, prof. Slobodan Jović, vrhuski enolog, prof. Ninoslav Nikićević, vodeći stručnjak iz oblasti proizvodnje alkoholnih pića, Stambol Geštamov, predsednik asocijacije šefova kuhinja Srbije, Negovan Stefanović, istoričar gastronomije, Slobodan Miljaković, vitez kulinarstva (od 1979. godine), Neško Uskoković, Krsto Pribilović, direktor sektora hrane i pića hotela "Park", Mileta Kekić, vlasnik restorana "Stara srpska kuća", Marin Mihajic, sektor za razvoj ruralnog turizma pri Privrednoj komori.

Предлог
01.10.2016. 22:21
Сјајна идеја! Свака част! Надам се да ће пројекат дати жељене резултате. Треба истражити Аловину (словенско пиво), медовину итд. Истраживањем треба обухватити и рецепте из приморја - где су и Срби живели и своју гастрономску културу су понели са собом. Предлажем да се сваке године организује такмичење са великим награда где би се слали рецепти у категоријама предјело - главно јело- дезерт. Тако би се дугорочно богатила наша кухиња. Такође треба се посебно посветити производима од сира. и меса.
Sve tursko!
@Handzar - Можда... Али само у твојој глави, на сву срећу.
@Handzar - Inače pre dolaska Osmanlija Srbi nisu ništa jeli vekovima. Da je tako bilo, odavno bi Srbi nestali, pa onda Osmanlije ne bi imali koga da poturče, ali eto vidiš da je neko tvoj preživeo i uspeo da se poturči.
Srbi nazalost nemaju nijedno nacionalno jelo, sve je vec izmisljeno ranije...
Komentari (34)