Slatko putovanje za Dan primirja
30. 09. 2016. u 22:41
U agencijama uveliko počela prodaja. Aranžmana tokom novembarskih praznika

Shutterstock
MOŽDA Dan primirja nije veliki praznik po broju neradnih dana, ali je svaki produženi vikend dobra prilika za putovanje.
Ove godine je većina turističkih agencija pripremila aranžmane sa polaskom 10. novembra kako bi se maksimalno iskoristili slobodni dani. Jedina briga turista je da odluče da li će ići na istok ili na zapad.
Ubedljivo najpristupačniji aranžmani su za Budimpeštu i Beč. "Argus" vodi u mađarsku prestonicu na tri dana (sa dva noćenja) za 55 evra, a u Beč za 89 evra na četiri dana. Međutim, ko je već probao "žerbo kocke" u Vaci ulici ili "zaher tortu" u Gartner ulici, može da ode još više na sever i proba krofne u Krakovu. Autobuski paket-aranžman od šest dana (četiri noći) košta 99 evra, a da bi u poslastičarnici dobili krofnu treba reći: pacek (packi za množinu). U Krakovu vole krofne još od srednjeg veka i veoma su ponosni na to kako ih prave. Drugi slatkiš koji obavezno treba probati u Poljskoj je "sernik", nešto poput čizkejka.
U susednom Pragu, međutim, prave najbolji "trdelnik", kod nas poznatiji kao mađarski "čimni kolač" koji se obmotava oko cevi i posle pečenja uvalja u kristal šećer, bademe, mak... Pored toga, na glavnom trgu u Pragu treba jesti kolač od maka, marlenku ili medovnik, jer Čehe i nas spaja zajednička slovenska prošlost. Autobuski aranžman za Prag košta 99 evra i traje šest dana (tri noći). Za Dan primirja u "Argusu" nude i nekoliko vikend aranžmana za opuštanje u kombinaciji sa Italijom ili spa-centrom.
U Rimu se i danas mogu jesti antički slatkiši poput "strufolija" (krofnica u medu) ili biskvita od jogurta. "Vivin" šestodnevni autobuski aranžman za Rim košta 165 evra, a polazak je 8. novembra. Međutim, ko ne može da čeka novembar kako bi otputovao u Večni grad, može da krene i 11. oktobra. Avionski aranžman košta 295 evra, a polazak je 12. oktobra.
U Firenci se i najukusniji obrok završava "kantućinima" - tvrdim kolačićima od badema koji se umaču u dezertno vino "santo". Do Firence može se stići "Vivinim" autobusom za 125 evra, a polazak je 10. novembra.
Najukusniji "kanoli" mogu se pojesti na Siciliji, a pravi trenutak za polazak na ovo ostrvo je 4. novembar. Tada će na Balkanu početi jesenje kiše, a na ovom ostrvu sunce sija 360 dana godišnje. "Vivin" aranžman košta 279 evra i traje 10 dana, jer se spava u Rimu i Napulju, ide na izlete do Vatikana i Kaprija.
Kod nas popularni "bakin kolač" jede se i u Portugaliji, ali ga tamo zovu "bolo de bolača". Pravi lisabonski slatkiš je "pastel de nata" neka vrsta tarta koji se jede topao. Avionski aranžmani za Lisabon organizuju se svakodnevno, a petodnevno putovanje košta od 349 evra.