Uniforma, tri jezika i osmeh

A. Mikata

25. 06. 2016. u 22:54

Od jeseni strukovno udruženje počinje kategorizaciju restorana u Srbiji. Nema više "nabijenih" stolova, izgovora da se ne prima kartica i da nema espreso kafe

Униформа, три језика и осмех

OD jeseni u srpskim restoranima više neće moći da se prisluškuje razgovor za drugim stolom jer su oni "nabijeni", konobari neće smeti da kažu da ne primaju karticu ili nemaju mašinu za espreso, niti će gosti morati da traže da se isključi klima ili grejanje... Razlog za to je novina po kojoj će ugostiteljski objekti biti kategorisani, pa će gosti tačno znati šta da očekuju.

Kategorija restorana biće označena zvezdicama koje će stajati pored ulaza, a kriterijume je osmislilo Udruženje hotelijera i restoratera HORES.

- Po ugledu na druge evropske zemlje, naše strukovno udruženje će od jeseni dodeljivati zvezdice restoranima i gosti će tačno znati koje usluge mogu da im pruže - kaže Gergi Genov, direktor HORES-a. - Pravilnik je napravljen na dva osnovna kriterijuma: uređenje i usluga. Postojaće obavezni i izborni elementi, a sve će se bodovati. Kategorizacija će biti dobrovoljna, ali će svim vlasnicima restorana biti u interesu da lokal obeleže zvezdicom, jer je, zasad, interesovanje veliko.

Bez obzira na broj zvezdica, svi restorani će morati da imaju prilaz za osobe sa posebnim potrebama, a oni bolji i parking za goste. Svi restorani moraće da na meniju nude najmanje tri sleda jela (predjelo i glavno, kao i dezert), a moraće i da svakom gostu obezbede prostor od najmanje metar i po. Dakle, neće moći neograničeno da se ubacuju novi stolovi i "još samo jedna stolica".

Nekontrolisano hlađenje tokom leta i skromno grejanje zimi biće stvar prošlosti, jer će temperatura u restoranima sa četiri i pet zvezdica morati uvek da bude 22 stepena. Ne sme se desiti da toaleti budu bez sapuna, papira, ključa, kukice za tašnu i tople vode u slavinama. U restoranima sa pet zvezdica treba očekivati sto za povijanje beba i toaletni sto za šminkanje, cvetne aranžmane i sve što, neočekivano, dami može da zatreba.

Svi restorani biće obavezni da nabave mašinu za espreso, a vinsku kartu osveže i nabave najmanje pet vrsti vina. Što više zvezdica - više i vina, pa će restoran sa pet zvezdica morati da nudi najmanje 30 vina od kojih je bar sedam iz Srbije.

- Kolica za flambiranje, kao i specijalizovana jela za vegetarijance, košer ili halal nisu obavezni, ali daju dodatne bodove - ističe Genov. - Međutim, dečji meni se očekuje i u restoranu sa četiri zvezdice.

Od konobara se očekuje da govore strane jezike. Recimo, konobaru u restoranu sa jednom zvezdicom je dovoljno da zna jedan jezik, a sa tri i četiri po dva strana jezika. U objektu sa pet zvezdica osoblje mora da govori najmanje tri različita jezika, a od konobara se očekuju i uniforma i osmeh.

STOLNjAK OD PET ZVEZDICA

GLAVNO jelo u zagrejanim tanjirima će služiti i restorani sa tri zvezdice, a po tome kakav je stolnjak, biće jasno i koliko objekat ima zvezdica. Recimo, i restorani sa jednom i dve zvezdice moraće da imaju stolnjak i papirnate salvete, a sa tri platnene salvete, dok će restoran sa pet zvezdica morati da kupi damastne stolnjake! I pod će se razlikovati, pa luksuzni restoran ne može da ima vinil ili keramičke pločice, već mermer, parket i tepih.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Неко из масе

25.06.2016. 23:32

1Мислим да ово треба допунити. Вина која се служе у свим ресторанима морају да буду наша вина награђивана на међународним винским такмичењима или на нашим. Тако ће се награђивати труд и рад који је уложен и правиће се брендови. Такође у луксузним ресторанима треба форсирати домаће аутохтоне сорте. Ракије које се служе морају бити проверене, врхунске и награђиване. За сва јела мора да се истакне састав - да ли садрже алергене.

Nema većih prevaranata

26.06.2016. 11:12

@Неко из масе - od domaćih vinara... malo podmazali, i eto. Odmah nagrade i plasman u megamarketima i restoranima. Kvalitet-nula.

Неко из масе

25.06.2016. 23:39

Сви ресторани да наведу порекло воћа, поврћа, меса, млечних производа,теста која нуде - тако ће се награђивати проивођачи квалитетне хране у Србији и ствараће им се тржиште. Оно што се назива луксуз може да пружи и најмањи ресторан...ако поштује храну и поштује своје муштерије и труде се да понуде максималан угођај. Све намернице ако су квалитетне и ако се припремају са љубављу, простор и намештај не морају ништа да значе. Знам нека врхунска места која су крш споља али је храна за Мишелена.

djole

26.06.2016. 07:21

Misli da je ovo još jedna prevara i mogućnost da se pored tih zvezdica dignu cene usluga i da pored malo šminke dobro profitira! Zar stvarno neko isli da u Srbi može ovako nešto da zaživi i bude pošteno? Ja lično u restoran neidem da gledam lepe pločice i zategnute konobare već da dobro ručam i popijem piće za normalne pare! Đžaba ti ta lepota ako u tanjiru dobijem deset pomfrita i neku polu živu šniclicu i da to nema ni za zub!

istina

26.06.2016. 10:48

I vi mislite da ce to tako moci u zemlji Srbiji ?! Pa eto na drugoj stranici pise i cudimo se kako bahati investitori- fantomi koji nemaju imena grade po centru BG , bez dozvola, sa resenjima o rusenju, oni sve ignorisu i vec prodaju unapred objekte bez dozvole!! A ko ce to da natera ugostitelje da rade po ovom tzv. novom pravilniku? Pa nasi inspektori ce za porciju cevapa svakoj kafani prilepiti 5 zvezdica...!