Đaci spremali jela drevnih rudara
28. 09. 2019. u 06:52
Učenici Tehničke škole iz Despotovca pripremili čak 44 jela u manifestaciji nazvanoj "Dani evropske kulturne baštine"
.jpg)
Foto Privatna arhiva
PREDVOĐENI profesorom kuvarstva Dejanom Novakovićem, 11 učenika Tehničke škole iz Despotovca je učestvovalo u manifestaciji nazvanoj "Dani evropske kulturne baštine" koju je organizovao Muzej ugljarstva u Senjskom Rudniku.
Pročitajte još:Raznovrsna ponuda na Sajmu meda u Loznici: Sve od meda i rakije do rukotvorina i zimnice
Tema je bila hrana rudara tokom protekla dva veka, pa su učesnici na resavsko-
-vlaški način zgotovili čak 44 jela koja su bila na trpezama u naseljima kamarata kroz istoriju.
- Spremili smo resavsku pogaču ispod crepulje, vlaške lepinje na plotni, slavski kolač, uštipke, vlaški kačamak, suve punjene paprike sa pasuljem i krompirom, posne sarmice u vinovom lišću, posne sarme sa krompirom, žutu tortu, proju sa čvarcima... - nabraja profesor Novaković, ponosan na to kako su učenici reprezentovali školu iz koje su podršku davali još direktor Dobrica Stojanović i organizator praktične nastave Daniel Lekin.
.jpg)