Đaci spremali jela drevnih rudara

Z. Gligorijević

28. 09. 2019. u 06:52

Učenici Tehničke škole iz Despotovca pripremili čak 44 jela u manifestaciji nazvanoj "Dani evropske kulturne baštine"

Ђаци спремали јела древних рудара

Foto Privatna arhiva

PREDVOĐENI profesorom kuvarstva Dejanom Novakovićem, 11 učenika Tehničke škole iz Despotovca je učestvovalo u manifestaciji nazvanoj "Dani evropske kulturne baštine" koju je organizovao Muzej ugljarstva u Senjskom Rudniku.

Tema je bila hrana rudara tokom protekla dva veka, pa su učesnici na resavsko-

-vlaški način zgotovili čak 44 jela koja su bila na trpezama u naseljima kamarata kroz istoriju.

- Spremili smo resavsku pogaču ispod crepulje, vlaške lepinje na plotni, slavski kolač, uštipke, vlaški kačamak, suve punjene paprike sa pasuljem i krompirom, posne sarmice u vinovom lišću, posne sarme sa krompirom, žutu tortu, proju sa čvarcima... - nabraja profesor Novaković, ponosan na to kako su učenici reprezentovali školu iz koje su podršku davali još direktor Dobrica Stojanović i organizator praktične nastave Daniel Lekin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije