Dnevno preradi čak četiri tone mleka
14. 06. 2019. u 16:39
Miodrag Živković, iz Izvaricre kod Žagubice, pravi čuveni homoljski sir. Mlekare pogašene, pogon u Izvarici stočarima spas

Živković, uz sir, proizvodi jogurt i pavlaku
MIODRAG Živković, iz žagubičkog sela Izvarica, svakodnevno proizvodi u svom pogonu, sagrađenom u okviru porodičnog imanja, do 500 kilograma čuvenog homoljskog sira.
- Nema ovde nikakve hemije - priča, dok pokazuje svoj pogon, Živković. - Nadaleko čuveni homoljski sir i mleko oduvek su zaštitni znak Braničevskog okruga. Nezagađena sredina, netaknuta priroda, nadmorska visina od 500 do 800 metara, pašnjaci puni lekovitih trava... Mlečni proizvodi iz ovog kraja nalazili su svojevremeno put do probirljivog tržišta EU, SAD, Japana...
A onda je, pre nekoliko godina, naprasno, ugašeno dvadesetak mlekara u ovom kraju.
- Mi radimo za jedan veliki trgovinski lanac iz Požarevca i tako opstajemo - kaže Živković. - Prosto je neverovatno da je mleko iz uvoza jeftinije od domaćeg. Uz to, tvrdim, u tim inostranim proizvodima ima malo prirodnih sastojaka.
Pročitajte još -Nedimović: Otvara se tržište Kine za mleko iz Srbije
Živković kaže i da je on doskora bio na ivici opstanka.
- Nisam mogao da izdržim nelojalnu konkurenciju - priča Živković. - Srećom, povezao sam se s ljudima iz jednog velikog trgovinskog lanca sa sedištem u Požarevcu. Oni su mi pomogli da homoljski sir ne postane tek lepa priča koja se prepričava. Danas, evo, skoro će decenija, više od 95 odsto naših proizvoda plasiramo posredstvom te trgovine.
Miletovi proizvodi imaju zaštićeno geografsko poreklo.
- Uz to, mleko je ispitano u laboratorijama Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, nakon čega sam dobio sertifikat da mogu da proizvodim homoljski kravlji sir - dodaje Živković. - Kupili smo najsavremenije mašine za preradu mleka i počeli da pravimo sir, pavlaku i jogurt.
Pročitajte još - Mleko sigurno i kvalitetno
Mile u svojoj mlekari svakodnevno preradi i do četiri tone mleka koje mu pristiže sa okolnih, planinskih pašnjaka.
DA SE NE BACA
- DOBRO je da smo uspeli da preživimo, jer bi, inače, mleko koje sada prerađujemo, meštani ovog kraja bacali, kao što su to radili do pre izvesnog vremena, kada nisu imali kome da ga prodaju - zaključuje Živković.